Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Science Shops Language, Culture and Communication

In de media

Cornelis Jetses

Geschiedenisstudent Bob Verschoor is druk aan de slag gegaan met het onderwerp "Jetses' blik op Groningen rond 1880". Alle herinneringen in het boekje heeft hij in context geplaatst en er een boek over geschreven. Naast het boek was er vanaf 4 oktober 2014 t/m 1 februari 2015 een tentoonstelling over Cornelis Jetses in het Scheepvaartmuseum.

In 2013 presenteerde Bob zijn onderzoek tot dan toe aan de hand van een poster. In het jaarbericht van de Wetenschapswinkels staat een uitgebreider artikel over het onderzoek naar Jetses. Het onderwerp heeft ook veel mediapubliciteit opgeleverd. Een greep uit de vele stukken:

Nieuwe gooi naar Interlandse Prijs

De wetenschapswinkels in Groningen doen met een onderzoek naar mantelzorgers en een project over illustrator Cornelis Jetses een gooi naar de Interlandse Prijs. Die reiken de wetenschapswinkels in Nederland en België uit tijdens de Interlandse Wetenschapsdagen op 6 en 7 november in Het Kasteel. Volgens de organisatie zijn dat inspiratiedagen over wetenschap en maatschappij. De Groninger Bètawinkel won de prijs in 2012.

Dagblad van het Noorden (29 oktober 2014)


'Googlebare vragen halen het niet'

Samen met de Rijksuniversiteit Groningen beantwoordt Dagblad van het Noorden om de week een vraag in de nieuwe rubriek 400 dagen voor 400 vragen.

De Rijksuniversiteit Groningen viert in 2014 haar vierde eeuwfeest. In de aanloop naar dit jubileum verzamelt de universiteit vragen vanuit heel Nederland voor het project 400 dagen voor 400 vragen, op jacht naar de ultieme vraag die een groot onderzoeksproject waard is. Dagblad van het Noorden zoekt mee. Vandaag een interview met voorzitter van de selectiecommissie Ton Schoot Uiterkamp. (Uitgebreid artikel in de krant)

Dagblad van het Noorden (13 april 2014)
Leewarder Courant (4 mei 2014, uitgebreider artikel)


400 dagen voor 400 vragen

De Rijksuniversiteit Groningen viert in 2014 haar vierde eeuwfeest. In de aanloop naar dit jubileum verzamelt de universiteit vragen voor het project '400 dagen voor 400 vragen'. Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden zoeken mee.

Vraag 25: In welke taal denken doven?

Tricia Portz (15), Winschoten Klas 3-havo van het Dollard College in Winschoten heeft een bijzonder uitwisselingsproject met de Guyotschool in Groningen. De dove Roy Peters (15) en Eva Prevaes (15) mochten een dag meelopen met 3-havo van het Dollard College en Mariël Swarts (15) en Tricia Portz (15) volgden een dag lessen op de Guyotschool. Dit alles startte met Tricia's vraag.

Wie kun je beter vragen in welke taal doven denken dan een dove leeftijdsgenoot? Daarom bedacht de Wetenschapswinkel het uitwisselingsproject 'Jonge gasten'. Op de uitwisselingsdagen konden de leerlingen van beide scholen elkaar vragen stellen over hoe het is om doof te zijn én hoe het is om te horen. Op het Dollard College trad Aaltje Dijkstra op als doventolk. Zowel Roy als Eva vond het een leuke ervaring in een klas te zitten met horenden. Maar beiden vonden het wel 'druk'. Op de Guyotschool zijn de groepen waarin ze les krijgen veel kleiner. ,,Bij ons is het veel rustiger op de gang'', zegt Roy. (Uitgebreid artikel in de krant)

Leeuwarder Courant (12 april 2014)

Laatst gewijzigd:21 augustus 2020 09:45