Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenWetenschapswinkelsOver de Wetenschapswinkels

Ruim 1500 ouderen gebruiken leeswijzers van RUG-studenten

03 november 2017

Samen een boek lezen en daarover met anderen discussiëren, de leden van de landelijke stichting Senia doen niets liever dan dat. Bij elk boek levert Senia een leeswijzer die achtergronden biedt en via vragen de discussie in de leesgroep gevarieerder maakt. Veel van deze leeswijzers worden gemaakt door studenten van de Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie en het Kenniscentrum Filosofie. Dit jaar maken een record aantal leesgroepen gebruik van het hulpmiddel. Dit blijkt uit de meest recente gegevens van de stichting. De RUG-leeswijzers bereiken meer dan 1500 ouderen in Nederland.

Sanne schreef de leeswijzer voor Stefan Brijs' Maan en Zon
Sanne schreef de leeswijzer voor Stefan Brijs' Maan en Zon

Populaire leeswijzers

Voor Nederlandse literatuur is het boek van Stefan Brijs – Maan en Zon het populairst. In totaal 227 leesgroepen hebben inmiddels de leeswijzer van Sanne Hermans, studente Neerlandistiek, in huis. Andere leeswijzers van RUG-studenten die komend seizoen veelvuldig gebruikt gaan worden zijn: Arnon Grunberg – Moedervlekken, Vonne van der Meer – Winter in Glosterhuis en Lize Spit – Het smelt.Bij Engelse literatuur is de leeswijzer voor het boek van Ian McEwan – Nutshell het populairst.

Studenten en ouderen leren van elkaar

Stichting Senia houdt zich bezig met het oprichten en faciliteren van lees- en luistergroepen in Nederland. De stichting is met name gericht op ouderen met dezelfde interessegebieden. Dat kan geschiedenis of literatuur zijn, maar ook muziek of filosofie. Gemiddeld bestaat een leesgroep van Senia uit 7 ouderen.

Tara en haar boek Het Smelt van Lize Spit
Tara en haar boek Het Smelt van Lize Spit

Sinds 2010 ontwikkelen studenten van de Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie literaire leeswijzers voor Senia. De samenwerking tussen jongeren en ouderen is voor beide groepen leerzaam. Ouderen blijven mentaal en sociaal fit door op een frisse manier naar literatuur te kijken en studenten Letterkunde kunnen opgedane wetenschappelijke kennis implementeren in een bruikbaar document.

Nieuwe lichting

Ook volgend jaar zijn er weer nieuwe leeswijzers nodig. Ben jij student Letterkunde en vind je het leuk om literatuuronderzoek in de praktijk te brengen? Kijk dan verder op de projectpagina van de Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie.

Laatst gewijzigd:03 november 2017 15:05

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...