Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenWetenschapswinkelsOver de Wetenschapswinkels

Ruim 1500 ouderen gebruiken leeswijzers van RUG-studenten

03 november 2017

Samen een boek lezen en daarover met anderen discussiëren, de leden van de landelijke stichting Senia doen niets liever dan dat. Bij elk boek levert Senia een leeswijzer die achtergronden biedt en via vragen de discussie in de leesgroep gevarieerder maakt. Veel van deze leeswijzers worden gemaakt door studenten van de Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie en het Kenniscentrum Filosofie. Dit jaar maken een record aantal leesgroepen gebruik van het hulpmiddel. Dit blijkt uit de meest recente gegevens van de stichting. De RUG-leeswijzers bereiken meer dan 1500 ouderen in Nederland.

Sanne schreef de leeswijzer voor Stefan Brijs' Maan en Zon
Sanne schreef de leeswijzer voor Stefan Brijs' Maan en Zon

Populaire leeswijzers

Voor Nederlandse literatuur is het boek van Stefan Brijs – Maan en Zon het populairst. In totaal 227 leesgroepen hebben inmiddels de leeswijzer van Sanne Hermans, studente Neerlandistiek, in huis. Andere leeswijzers van RUG-studenten die komend seizoen veelvuldig gebruikt gaan worden zijn: Arnon Grunberg – Moedervlekken, Vonne van der Meer – Winter in Glosterhuis en Lize Spit – Het smelt.Bij Engelse literatuur is de leeswijzer voor het boek van Ian McEwan – Nutshell het populairst.

Studenten en ouderen leren van elkaar

Stichting Senia houdt zich bezig met het oprichten en faciliteren van lees- en luistergroepen in Nederland. De stichting is met name gericht op ouderen met dezelfde interessegebieden. Dat kan geschiedenis of literatuur zijn, maar ook muziek of filosofie. Gemiddeld bestaat een leesgroep van Senia uit 7 ouderen.

Tara en haar boek Het Smelt van Lize Spit
Tara en haar boek Het Smelt van Lize Spit

Sinds 2010 ontwikkelen studenten van de Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie literaire leeswijzers voor Senia. De samenwerking tussen jongeren en ouderen is voor beide groepen leerzaam. Ouderen blijven mentaal en sociaal fit door op een frisse manier naar literatuur te kijken en studenten Letterkunde kunnen opgedane wetenschappelijke kennis implementeren in een bruikbaar document.

Nieuwe lichting

Ook volgend jaar zijn er weer nieuwe leeswijzers nodig. Ben jij student Letterkunde en vind je het leuk om literatuuronderzoek in de praktijk te brengen? Kijk dan verder op de projectpagina van de Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie.

Laatst gewijzigd:03 november 2017 15:05

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...