Maatschappij/bedrijvenWetenschapswinkelsOver de Wetenschapswinkels

Persoonlijke aandacht en laagdrempeligheid helpt kwetsbare jongere bij sportparticipatie

19 december 2017

Voor kwetsbare jongvolwassenen vormt sport een laagdrempelige en daardoor belangrijke vorm van maatschappelijke participatie. Naast dat het je fysiek gezond houdt, brengt het ritme aan in je leven en zorgt het voor sociale contacten. Voor jongeren uit Beschermd Wonen & Opvang in Groningen spelen veel factoren een rol in de beslissing om wel of niet aan sportparticipatieprojecten mee te doen. Eline Zijlstra, student Sociologie, zocht in haar scriptie naar deze factoren.

Wetenschapswinkel en stichting STOOT

Eline schreef haar scriptie bij de Wetenschapswinkel Geneeskunde en Volksgezondheid , in opdracht van stichting STOOT. Stichting STOOT ontwikkelt sport- en dagbestedingstrajecten om (jong) volwassenen in een kwetsbare situatie te laten participeren aan het maatschappelijk leven. Een van de projecten van de stichting is #Clubsport, een sport- en dagbestedingsprogramma voor jongeren van 18 tot 29 jaar. Zij wilden beter in kaart krijgen welke factoren aanzetten tot participatie bij sportprojecten en welke factoren jongwolwassen afhouden van deelname.

Stichting STOOT
Psychische problemen en negatieve jeugdervaringen

Eline onderzocht deze factoren door middel van een literatuurstudie, observaties tijdens sportmomenten en interviews. Ze concludeerde dat voornamelijk psychische problemen deze kwetsbare jongeren weerhielden op deel te nemen. ADHD en depressiviteit spelen een rol, maar ook gevoelens van angst, schaamte en onzekerheid, negatieve jeugdervaringen of problemen op het gebied van financiën, werk of school.

Stimulerende factoren

Wat juist stimulerend werkt is de persoonlijke aandacht die jongeren krijgen van sportprofessionals. Het sturen van een herinnering door de sportprofessionals en de lage drempel die werd ervaren om deel te nemen, hadden eveneens een positieve invloed. Omdat jongeren het #Clubsport-traject nog niet geheel hebben doorlopen, is er aan het einde van het participatietraject vervolgonderzoek nodig, bevestigt Eline. Op die kunnen er meer of andere factoren naar boven komen, die een rol spelen in de participatie van kwetsbare jongvolwassenen.

Lees ook het volledige onderzoeksverslag .

Laatst gewijzigd:19 december 2017 11:22