Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenWetenschapswinkelsOver de Wetenschapswinkels

Jaarbericht Wetenschapswinkels 2016 nu online!

27 juni 2017
Wat hebben ‘drijvende zonnepanelen’, ‘e-mail etiquette’ en ‘ondernemen in hunebedcity’ met elkaar te maken? Deze maatschappelijke onderwerpen komen allemaal aan bod in het nieuwste jaarbericht van de Wetenschapswinkels. De 30e editie biedt wederom een breed scala aan informatie: artikelen, interviews, blogs, beeldverslagen en – natuurlijk – de inmiddels befaamde beeldpuzzel.
Omslag van illustrator Willem Kolvoort, ook bekend van de kleurrijke posters van poppodium Vera.
Omslag van illustrator Willem Kolvoort, ook bekend van de kleurrijke posters van poppodium Vera.

Kleinschalig, lokaal en waardevol

Werken vanuit de praktijk, ‘responsible research’, zoals dat mooi heet, is sterk in ontwikkeling. Al sinds 1979 dragen de Wetenschapswinkels van de RUG bij aan de missie om wetenschappelijk onderzoek te verbinden aan lokale vraagstukken en daarmee de samenleving verder te helpen. Het leuke van het onderzoek is dat de resultaten meteen merkbaar zijn. De wetenschapswinkels zijn trots op alle studenten die zich daar met hart en ziel voor inzetten. In het jaarbericht kunt u met hen en hun projecten kennismaken.

Het jaarbericht gaat dieper in op de waarde dat onderzoek heeft voor zowel student als opdrachtgever. Jelly Bruining van de gemeente Groningen zegt daarover: “Als gemeente vinden we het belangrijk, interessant en leuk om met studenten te werken en hen een leerzame onderzoeksplek te bieden. Anderzijds is het goed om met wetenschappelijke inzichten de praktijk te versterken. Het is fijn dat de Wetenschapswinkel open staat voor dergelijk praktijkgericht onderzoek.”

Internationaal

De kennis en projecten van de Wetenschapswinkels in Groningen dienen als voorbeeld voor universiteiten in het buitenland en daar zijn we trots op. Het jaarbericht besteedt daarom ook aandacht aan de kennisuitwisseling tussen Science Shops wereldwijd. Zo spraken we onze collega’s op de zevende Living Knowledge Conference in Dublin en organiseerden we een uitwisseling tussen studenten van de Wetenschapswinkel uit Groningen en de Duitse Wissenschaftsladen in Cloppenburg/Vechta.

Zomertijd, puzzeltijd!

Ook dit jaar treffen onze lezers de jaarlijkse beeldpuzzel weer aan in het jaarbericht. Hiermee kunt u een duurzaam en maatschappelijk verantwoord verrassingspakket ter waarde van €50,- winnen. Schakel dus collega’s, vrienden en familie in om mee te denken, en wie weet wint u deze mooie prijs! Oplossingen, maar ook andere vragen en suggesties kunt u mailen naar: tawi@rug.nl. Of ga meteen naar het Jaarbericht van de Wetenschapswinkels 2016.

Vind alle 7 woorden, te vinden in het jaarverslag!
Vind alle 7 woorden, te vinden in het jaarverslag!
Laatst gewijzigd:29 juni 2017 14:41

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...