Skip to ContentSkip to Navigation
Society/businessScience ShopsOver de Wetenschapswinkels

Jaarbericht Wetenschapswinkels 2016 nu online!

27 juni 2017
Wat hebben ‘drijvende zonnepanelen’, ‘e-mail etiquette’ en ‘ondernemen in hunebedcity’ met elkaar te maken? Deze maatschappelijke onderwerpen komen allemaal aan bod in het nieuwste jaarbericht van de Wetenschapswinkels. De 30e editie biedt wederom een breed scala aan informatie: artikelen, interviews, blogs, beeldverslagen en – natuurlijk – de inmiddels befaamde beeldpuzzel.
Omslag van illustrator Willem Kolvoort, ook bekend van de kleurrijke posters van poppodium Vera.
Omslag van illustrator Willem Kolvoort, ook bekend van de kleurrijke posters van poppodium Vera.

Kleinschalig, lokaal en waardevol

Werken vanuit de praktijk, ‘responsible research’, zoals dat mooi heet, is sterk in ontwikkeling. Al sinds 1979 dragen de Wetenschapswinkels van de RUG bij aan de missie om wetenschappelijk onderzoek te verbinden aan lokale vraagstukken en daarmee de samenleving verder te helpen. Het leuke van het onderzoek is dat de resultaten meteen merkbaar zijn. De wetenschapswinkels zijn trots op alle studenten die zich daar met hart en ziel voor inzetten. In het jaarbericht kunt u met hen en hun projecten kennismaken.

Het jaarbericht gaat dieper in op de waarde dat onderzoek heeft voor zowel student als opdrachtgever. Jelly Bruining van de gemeente Groningen zegt daarover: “Als gemeente vinden we het belangrijk, interessant en leuk om met studenten te werken en hen een leerzame onderzoeksplek te bieden. Anderzijds is het goed om met wetenschappelijke inzichten de praktijk te versterken. Het is fijn dat de Wetenschapswinkel open staat voor dergelijk praktijkgericht onderzoek.”

Internationaal

De kennis en projecten van de Wetenschapswinkels in Groningen dienen als voorbeeld voor universiteiten in het buitenland en daar zijn we trots op. Het jaarbericht besteedt daarom ook aandacht aan de kennisuitwisseling tussen Science Shops wereldwijd. Zo spraken we onze collega’s op de zevende Living Knowledge Conference in Dublin en organiseerden we een uitwisseling tussen studenten van de Wetenschapswinkel uit Groningen en de Duitse Wissenschaftsladen in Cloppenburg/Vechta.

Zomertijd, puzzeltijd!

Ook dit jaar treffen onze lezers de jaarlijkse beeldpuzzel weer aan in het jaarbericht. Hiermee kunt u een duurzaam en maatschappelijk verantwoord verrassingspakket ter waarde van €50,- winnen. Schakel dus collega’s, vrienden en familie in om mee te denken, en wie weet wint u deze mooie prijs! Oplossingen, maar ook andere vragen en suggesties kunt u mailen naar: tawi@rug.nl. Of ga meteen naar het Jaarbericht van de Wetenschapswinkels 2016.

Vind alle 7 woorden, te vinden in het jaarverslag!
Vind alle 7 woorden, te vinden in het jaarverslag!
Laatst gewijzigd:29 juni 2017 14:41

Meer nieuws

 • 13 augustus 2019

  Eat, sleep, recycle

  De 51e editie van de KEI-week staat in het teken van duurzaamheid. De afgelopen jaren zijn steeds meer duurzame initiatieven gestart en bestaande projecten verbeterd. Stichting KEI wil studenten inspireren en haar maatschappelijke verantwoordelijkheid...

 • 12 augustus 2019

  Geen verband tussen koude winters en Arctische klimaatverandering

  Recente studies naar de relatie tussen de afname van zee-ijs op de Noordpool en ijskoude winters op gematigde breedtes, zoals de Polar Vortex koudegolven in Noord-Amerika, lijken te suggereren dat er een verband is tussen koude winters en Arctische...

 • 30 juli 2019

  De Universiteit van Noorderzon

  Op donderdag 15 augustus a.s. barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen een stuk slimmer thuis van de festiviteiten dankzij de Universiteit van Noorderzon. De RUG, dé universiteit...