Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Science Shops Science Shop for Medicine and Public Health

Vrijwilligers van Slim Leven, (on)misbaar?!

Welke rol spelen vrijwilligers in de persoonlijke begeleiding van deelnemers in het beweeg- en voedingsprogramma in de wijk Vinkhuizen?
Vrijwilligers bij het project
Vrijwilligers bij het project

Het project Slim Leven is inmiddels anderhalf jaar actief met het beweeg- en voedingsprogramma voor –en deels door- bewoners van de wijk Vinkhuizen in Groningen.
Iedereen in de buurt kan op een laagdrempelige manier meedoen aan activiteiten om gezonder te leven. Naast gezonder leven beoogt Slim Leven ook de sociale cohesie in de wijk te vergroten. Ervaringsdeskundige vrijwilligers spelen een belangrijke rol in het programma, ze coachen deelnemers en moedigen ze aan. Ook spelen de vrijwilligers een rol bij zowel het intakegesprek als de tussentijdse evaluaties waarin onder andere de doelen van deelnemers worden besproken.

Slim Leven is continu in ontwikkeling en is nu op een punt aangekomen dat het coördinatieteam nadenkt over de rol van de vrijwilligers. De directe aanleiding daarvoor is het groeiend aantal deelnemers en achterblijvende aantal vrijwilligers.

Op dit moment onderzoekt een groepje van 3 bachelorstudenten Sociologie de rol van de vrijwilligers binnen Slim Leven. Vragen die daarbij centraal staan zijn:

  1. Hoe ervaren de deelnemers de begeleiding door vrijwilligers bij hun deelname aan Slim Leven?
  2. Zijn er mensen die geen begeleiding wensen, en zo ja, wat zijn hiervoor redenen en verklaringen?
  3. Op welke manier kan begeleiding, inclusief een intakegesprek en evaluatiegesprek haalbaar georganiseerd worden?

Meer informatie: Jolanda Tuinstra

Laatst gewijzigd:05 april 2019 12:09