Skip to ContentSkip to Navigation
Society/businessScience ShopsScience Shop for Medicine and Public Health

Blue Zone Bus

Advies en informatie over gezonde leefstijl

De zogenaamde ‘Blue Zone Bus’ is een bus waarin mensen op een innovatieve wijze advies en informatie kunnen krijgen over een gezonde leefstijl. Mensen in Nederland worden steeds ouder en tegelijkertijd ontstaan op steeds jongere leeftijd gezondheidsklachten, waardoor men in functioneren en welzijn wordt beperkt. Wereldwijd zijn zogenaamde Blue Zones geïdentificeerd waar mensen gezonder -en gelukkiger- ouder worden dan gemiddeld, maar in de huidige situatie lijkt in Noord-Nederland vooral de omgekeerde situatie het geval.

Er zijn met name in Noord-Nederland en specifiek in delen van Groningen, grote groepen mensen waarvan bekend is dat zij ongezonder zijn en meer overgewicht kennen dan in de rest van Nederland. Het betreft vaak mensen met een lager budget en mede daardoor zullen zij zich minder snel tot professionele begeleiding wenden. Het doel van dit project is om de genoemde groepen op een innovatieve, laagdrempelige, doelgroepgerichte en aansprekende manier in contact te brengen met informatie en advies over aanpassingen die zij aan kunnen brengen in hun leefstijl, zodat zij gezonder en vitaler worden.

Een interdisciplinair tweetal studenten (Rechten en Sociale Psychologie) van het Honours College van de RUG houdt zich bezig met de vraag hoe deze mensen het best bereikt kunnen worden en op welke innovatieve manier dat het beste kan.

Meer informatie: Jolanda Tuinstra

Laatst gewijzigd:23 februari 2017 14:40