Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Scholierenacademie Students Activities

Franse Filmmiddag

27 november 2019 - DEZE ACTIVITEIT IS HELAAS VOL

Elk jaar organiseert de Scholierenacademie de Franse Filmmiddag. Een dag in het teken van de Franse taal en film, en waarbij je op verschillende manieren kennis maakt met wetenschappelijk onderzoek. Praktische informatie...

Wat ga je doen?

Het symposium begint met een plenaire opening, waarna je een zelfgekozen workshop gaat volgen. Vervolgens sluit het programma af met een film (Le Grand Bain) en een collegetour (in het Frans) met één van de acteurs en een Franse film (Tamilchevan Belasingham). Meer informatie over de workshops vind je hieronder.

“Le Peuple Dit Non!” De opmars van de ‘gewone man’ op het Franse politieke toneel

De film Le Grand Bain geeft een inkijkje in het wat troosteloze leven van de ‘gewone’ Fransen, die worstelen met problemen als alcoholisme, depressie en werkloosheid. Zij leven in de marges van de maatschappij, en blijven daardoor vaak grotendeels onzichtbaar in de politiek, media en kunst. In deze workshop legt Judith Jansma, docent Europese Literatuur en Cultuur, een link met de hedendaagse Franse maatschappij, waarin juist die gewone Fransman steeds meer zichtbaarheid krijgt: denk bijvoorbeeld aan de protesten van de Gilets Jaunes (de gele hesjes) en de populariteit van het Rassemblement National (de partij van Marine Le Pen). Zijn deze mensen nou ‘mislukkelingen’, of eerder slachtoffers van een systeem dat hen over het hoofd ziet?

Frans leren op zijn Gronings!

Op de universiteit wordt er veel onderzoek gedaan naar het leren van een tweede taal en wat nou goed werkt. Bij het Frans gaat het zelfs zo ver dat ze een eigen methode hebben ontwikkeld: de Groningse methode. In deze methode ligt de nadruk minder op spelling en grammatica, maar spelen culturele elementen als film en muziek een belangrijke rol. Wetenschappelijk onderzoek bewijst namelijk dat je daarmee veel sneller en beter een taal leert. Maar hoe werkt dat precies? Vakdidactica Christine Vidon neemt je mee in hoe de Groningse methode werkt en ga je aan de hand van de film Le Grand Bain zelf aan de slag met een opdracht.

On Joy, Fear and Disgust: Explorting the Relationship between Film and Emotion
[Let op: Deze workshop is in het Engels]

Have you ever considered how filmmakers can trigger certain emotions? Dr. Julian Hanich is a film scholar working in the department of Arts, Culture and Media and he does research into the relationship between film and emotion. In this workshop, we will explore the reasons why films are such powerful elicitors of emotions. We will explore what kinds of emotion films can trigger: there are some emotions that audiences seem to experience more often than others. After that, we will take a look at some examples and discuss how films actually manage this: filmmakers know their craft and they use particular filmic techniques to elicit emotions. And last but not least we ask ourselves the question why we seem to enjoy emotions that in everyday life we consider negative and displeasing.

Epic Fail: Mislukkingen begrijpen door creatief onderzoek [VOL]

Mislukkingen, je praat er misschien niet zo snel over. Toch is het een essentieel onderdeel van je leven. Maar wie of wat bepaalt wat een mislukking is en wat een succes? En wat voor effecten hebben media zoals boeken, series, podcasts en films op hoe je mislukken ervaart? Om daarachter te komen gebruiken we in deze workshop een methode die auto-etnografie heet: een onderzoeksmethode waarin je werkt met reflecties op wat je zelf dagelijks meemaakt. Bijvoorbeeld: waarom voelt een hoog cijfer als een succes en een laag cijfer als een mislukking? Om te reflecteren gebruik je niet alleen wetenschappelijke teksten, maar ook poëzie, creatief schrijven, beeldende kunst, en performance. Deze workshop is vooral geschikt voor leerlingen die benieuwd zijn naar de creatieve kant van onderzoek doen.

Arctic archeology: understanding polar people in a changing environment

The Arctic regions are some of the most dynamic and ecologically sensitive places in the world.  For thousands of years, human cultures have relied on the Arctic’s rich wildlife--including seals, whales, caribou and polar bears--for survival.  In this session, you will learn about the prehistoric and modern peoples who call the North American Arctic home from dr. Sean Desjardins, an archaeologist at the Arctic Centre, University of Groningen. His research focuses on Inuit subsistence hunting, human-animal relationships in Arctic Canada, and how people have negotiated, and continue to adapt to, episodes of climate change.

Génial! Over hoe je WhatsApp kunt gebruiken voor het leren van een taal [VOL]
[Voor deze workshop heb je een smartphone met WhatsApp nodig]

“De les begint, haal je mobiel maar uit je tas!” Huh, dat is waarschijnlijk niet iets dat je tijdens je dagelijkse lessen hoort, maar tijdens deze workshop heb je juist je smartphone en WhatsApp nodig. In de workshop van taalwetenschapper Marije Michel leer je hoe de Franse taal gebruikt wordt tijdens het appen en hoe we dat kunnen onderzoeken. Door je eigen berichtjes te analyseren, gaan je kijken wat je van appen in een vreemde taal kunt leren en hoe we dit kunnen gebruiken in de les.

Over de Film


Trek je – iets te strakke – zwembroek aan en duik met ons mee in de wondere wereld van het mannensynchroomzwemmen. In Le Grand Bain probeert een groep veertigers het WK synchroonzwemmen voor mannen te winnen. Genoeg ingrediënten voor een eigenzinnige komedie over vriendschap, maar ook een film met een serieuze ondertoon. Over mislukking, kleine successen, kopje onder gaan en weer bovenkomen, en misschien zelfs een film waaruit een verlangen spreekt naar een meer verbroederd Frankrijk in tijden van ‘verdeeldheid, onvrede en aanhoudend protest’ (NRC).

Over de Collegetour

Aansluitend op de film ga je (in het Frans) samen met interviewer Audrey Rousse-Malpat in gesprek met Thamilchevan Belasingham (beter bekend als Thamil Baam). Hij speelt Avanish, één van Bertrands teamgenoten, en spreekt ironisch gezien geen woord Frans in de film. Reden des te meer om hem eens stevig aan de tand te voelen over de film en zijn rol daarin.

Praktische informatie

  • Het symposium vindt plaats op 27 november 2019
  • De dag duurt van 12:30 tot ongeveer 17:00
  • De Franse Filmmiddag vindt eenmalig plaats in Pathé Groningen (Gedempte Zuiderdiep 78, Groningen)
  • Deze middag is geschikt voor (4) 5 & 6 vwo.
Laatst gewijzigd:12 november 2019 09:42