Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Scholierenacademie Students Activities

Mekka: magischer dan Disneyland?

Pelgrims, de hadj en andere rituelen
Scholierensymposium - 6, 13 en 20 november 2019

Dit scholierensymposium staat in het teken van pelgrimages - zoals de bedevaart naar Mekka (de hadj) - en andere rituelen en wordt gehouden naar aanleiding van het lespakket over pelgrimages (maar is ook los hiervan zeker de moeite waard!).  Waarom gaan moslims op hadj en hoe doe je hier antropologisch onderzoek naar? We bieden op drie verschillende middagen een programma aan: je kunt zelf beslissen voor welke dag jij je opgeeft. Zie het programma voor meer informatie.

Wat ga je doen?

Het symposium begint met een plenaire opening, waarna je een zelfgekozen workshop volgt. Vervolgens sluiten we de middag af met een interactief college door prof. dr. Marjo Buitelaar.

Magischer dan Disneyland?
Magischer dan Disneyland?

Programma

12:30 uur Inloop met koffie en thee
12:45 uur Opening en welkom
13:00 uur Workshopronde (zie hieronder)
13:45 uur Pauze
14:00 uur

Interactief college van Marjo Buitelaar over de bedevaart naar Mekka - de hadj - en hoe zij hier als antropoloog wetenschappelijk onderzoek naar doet.

15:00 uur Einde programma

Workshops

Marieke Landman: Het antropologisch interview

Voor haar bachelorscriptie heeft Marieke verschillende moslims geïnterviewd. Tijdens deze workshop vertelt ze hoe je een interview opzet en hoe je deze methode kunt gebruiken in je eigen onderzoek, bijvoorbeeld voor het schrijven van je profielwerkstuk.

Jorrit Haarman: De herdenking van 'El Salvador' Johan Cruijff 

Toen Johan Cruijff, volgens velen de beste Nederlandse voetballer aller tijden, in 2016 overleed, kreeg hij een groots afscheid in de Amsterdam ArenA. In deze workshop gebruikt Jorrit de begrafenis van Cruijff om dieper in te zoomen op het fenomeen rituelen.

Fardo Eringa: Michael Jackson-pelgrims

Fardo doet onderzoek naar het fenomeen 'michaeling': bewonderaars van Michael Jackson die op bedevaart gaan naar plekken die een speciale betekenis hebben, zoals Neverland Ranch. Wat betekent Jackson voor deze fans? Hoe doe je hier antropologisch onderzoek naar? En mag je eigenlijk wel onderzoek doen naar iemand die niet onomstreden is, zoals Michael Jackson?

Praktische informatie

  • Het symposium vindt drie keer plaats: op woensdag 6, 13 en 20 november 2019, van 12.30-15.00 uur (13 november is VOL).
  • Locatie: Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap, Oude Boteringestraat 38, Groningen
  • Deze middag is geschikt voor (4) 5 & 6 vwo.
  • Leerlingen zijn van harte welkom om zich individueel aan te melden. Voor docenten is het mogelijk om een klas op te geven.
  • Aansluitend bij dit symposium heeft de Scholierenacademie een lespakket ontwikkeld: Mekka: magischer dan Disneyland?
  • Voor vragen kun je contact opnemen met Dik Kootstra: scholierenacademie@rug.nl
Laatst gewijzigd:18 februari 2020 09:12