Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Scholierenacademie

Week van de Wetenschap Webinars

14 t/m 18 september 2020

Speciaal voor PO-, VO-docenten en andere onderwijsprofessionals organiseren we in september de Week van de Wetenschap Webinars! Van 14 t/m 18 september kun je elke middag een ander webinar volgen, gekoppeld aan een lespakket dat je in je eigen klas kunt gebruiken. Voorafgaand aan of na afloop van de webinars krijg je het bijbehorende lespakket gratis opgestuurd. Praktische informatie...

Webinar Geschikt voor

14-09: Lezen onder de loep

Taaldocenten bovenbouw

15-09: Expeditie Onderzoek

Onderbouwdocenten van diverse vakken
16-09: Ruimtevaart in de klas Basisschooldocenten

17-09: Hoe lang duurt saai?

Mentoren en middenbouwdocenten Maatschappijleer, ANW

18-09: Duurzame landschappen: voedselwebstructuren in agrarische landschappen (Science LinX e.a.)

Bovenbouwdocenten Biologie, NLT, O&O, ANW, Maatschappijleer, Filosofie

Webinars

14 september: Lezen onder de loep

Wil je met jouw leerlingen eens op een andere manier bezig gaan met literatuur? Dat kan met het nieuwe lespakket dat we samen met literatuurwetenschapper Konstantin Mierau hebben ontwikkeld. In dit lespakket staat onderzoek naar leeservaringen centraal: hoe komt het dat je wel of niet wordt gegrepen door een boek? Welke boeken spreken juist wel of niet aan? Deze vragen worden aan de leerlingen gesteld en leerlingen gaan onderzoek doen naar de leeservaring van anderen. Het pakket bestaat uit 4 lessen: de eerste les gaat over de leeservaringen van leerlingen, in de tweede les maken leerlingen kennis met het werk van een literatuurwetenschapper en in de derde en vierde les leren leerlingen onderzoek te doen met behulp van de onderzoekscyclus.

In het webinar geeft Konstantin Mierau een mini-hoorcollege over zijn onderzoek, gaan we aan de slag met het lesmateriaal en is er tijd voor vragen. Meld je aan!

15 september: Expeditie Onderzoek

Hoe kan je de nieuwsgierigheid en onderzoeksvaardigheden van leerlingen stimuleren? Ga op ontdekkingsreis in de wetenschap met Expeditie Onderzoek! Aan de hand van de onderzoekscyclus nemen drie wetenschappers je in enkele afleveringen mee in hun eigen onderzoek. Leerlingen gaan vervolgens zelf aan de slag met de onderzoeksvaardigheden die centraal staan in de verschillende fasen van het onderzoek. Leerlingen leren zo hoe je onderzoek doet en welke vaardigheden je daarvoor nodig hebt.

In het webinar krijgen deelnemers op een interactieve manier inzicht in de doelen, het lesprogramma en de werkwijzen van het lespakket. Waarom zou je het lesmateriaal inzetten? Hoe zien de lessen eruit? En hoe gebruik je het in de klas, op afstand of in een hybride vorm? Na het webinar kan je goed voorbereid op Expeditie Onderzoek! Meld je aan!

Tijdens de Week van de Wetenschap kun je verschillende webinars volgen, zoals Expeditie Onderzoek
Tijdens de Week van de Wetenschap kun je verschillende webinars volgen, zoals Expeditie Onderzoek

16 september: Ruimtevaart in de klas

Tijdens deze online webinar 'Ruimtevaart In De Klas' van ESERO gaan we op reis naar de ruimte. Je ontdekt hoe je ruimtevaart en sterrenkunde kunt inzetten bij de wetenschaps- en technieklessen. Behalve veel extra kennis over het onderwerp, krijg je tal van lesvoorbeelden die je direct in de klas kunt toepassen.

Tijdens het webinar ga je ook zelf aan de slag met een aantal proefjes. Voorafgaand aan het webinar ontvang je informatie over welke materialen je moet verzamelen op mee te kunnen doen. Meld je aan!

17 september: Hoe lang duurt saai?

Vraag het leerlingen en je krijgt vast en zeker een lijst met voorbeelden van saaie situaties. Samen met prof. dr. Hedderik van Rijn (experimentele psychologie) ontwikkelden we een lespakket voor de middenbouw havo/vwo dat dit thema centraal stelt. Hoe komt het dat soms de tijd lijkt voorbij te kruipen en soms de tijd voorbij vliegt? Hedderik neemt de klas mee in zijn onderzoek naar hoe wij tijd beleven. Het pakket is modulair opgezet en bevat materiaal waarmee je 2-4 lessen kunt vullen om meer te leren over de principes achter tijdsbeleving, het onderzoek van Hedderik en wat je kunt doen om een saaie taak minder saai te maken. Mooie aanknopingspunten om leerlingen te stimuleren wetenschappelijk onderbouwde adviezen te laten geven aan zichzelf en misschien ook wel aan school of hun ouders. Geschikt om te gebruiken in de mentorles, bij maatschappijleer of ANW, of in een projectweek.

In het webinar geeft Hedderik van Rijn een mini-hoorcollege over zijn onderzoek, lichten we het lesmateriaal toe en hebben we tijd voor vragen. Meld je aan!

18-09: Duurzame landschappen: voedselwebstructuren in agrarische landschappen

Hoe laat je leerlingen nadenken over maatschappelijke thema’s als behoud van het landschap en het verlies van biodiversiteit? Hoe zet je met leerlingen een onderzoek op? En hoe combineer je onderwijs binnen en buiten het klaslokaal? Hier ga je mee aan de slag in de lesmodule “voedselwebstructuren in agrarische landschappen”. Deze module is ontwikkeld door een internationaal team van wetenschappers, experts in wetenschapseducatie en VO-docenten en is onderdeel van een driedelige serie over “Duurzame Landschappen”, ontwikkeld binnen het Erasmus+ project SUSTAIN. Deze lesmodule gaat over de weidevogelproblematiek en het verlies van biodiversiteit in de graslanden van melkveehouderijen. De module is ontwikkeld voor 4 vwo-leerlingen. In de module worden zowel online en offline onderdelen, als onderwijs binnen en buiten het klaslokaal gecombineerd.

In het webinar geven we aan de hand van verhalen van onderzoekers, de ervaringen van de docenten die de module getest hebben en een interactieve sessie met discussievragen een inkijk in de module. Na afloop is er ruimte voor vragen. Meld je aan!

SUSTAIN
SUSTAIN

Webinar gemist? Kijk ze hieronder terug

De webinars zijn tot 1 januari terug te kijken.

Praktische informatie

  • Wat? Week van de Wetenschap Webinars, inclusief gratis lespakketten
  • Wanneer? 14 t/m 18 september 2020
  • Hoe laat? 15.00-16.00 uur. Het webinar Voedselwebstructuren in agrarische landschappen zal tot 16.30 duren en Ruimtevaart in de klas tot 17.00 uur.
  • Gemist? Kijk ze dan makkelijk hierboven terug
  • Waar? Achter je eigen computer, of waar je ook maar wilt!
  • Aanmelden is op dit moment niet meer mogelijk.
  • Vragen? Neem contact op met Dik Kootstra: d.kootstra@rug.nl.
Laatst gewijzigd:11 oktober 2022 15:39