Docentenmiddag voor godsdienst-, taal- en M&M-docenten
Deze docentenmiddag vond plaats op 24 september 2019. Wil je meer informatie over het lespakket Mekka: Magischer dan Disneyland? Bekijk dan onze lespakket-pagina. |
De Scholierenacademie is druk bezig met de ontwikkeling van (gratis) lespakketten en scholierenactiviteiten. Op deze docentenmiddag bieden we een sneak preview van verschillende scholierenactiviteiten, vertellen we meer over de lespakketten die we ontwikkelen en het onderzoek dat erachter zit. Leraren kiezen één van de twee tracks en sluiten daarna gezamenlijk aan bij het diner. Ook is het lespakket Mekka: magischer dan Disneyland? beschikbaar op deze dag. Praktische informatie...
Programma
15:45 uur | Inloop met koffie en thee (Oude Boteringestraat 38, Groningen) |
16:00 uur | Plenaire opening en welkom, door Anita Warmelink (hoofd Scholierenacademie) |
16:15 uur |
Diverse colleges, workshops, lespakketten. Keuze uit twee tracks: |
18:00 | Diner, aangeboden door de Scholierenacademie |
20:00 | Uitreiking certificaat, einde programma |

Track: Magischer dan Disneyland? De hadj als betekenisvol ritueel
In samenwerking met antropoloog prof. dr. Marjo Buitelaar heeft de Scholierenacademie het lespakket Mekka: magischer dan Disneyland? ontwikkeld, bedoeld voor de bovenbouw van het vwo. Dit pakket is deze dag gratis verkrijgbaar en sluit mooi aan bij het scholierensymposium Magischer dan Disneyland? Pelgrims, de hadj en andere rituelen op 6, 13 en 20 november 2019, waar je met je klas heen kunt. De docentenmiddag op 24 september vormt de ideale voorbereiding op het scholierensymposium en het gebruik van het lespakket in de klas.
Elk jaar ondernemen miljoenen moslims de bedevaart naar Mekka, de hadj. Marjo gaat in haar college in op de betekenis van de hadj voor pelgrims: hoe beleven ze dit en hoe vertalen zij de morele lessen en de ervaring van de hadj naar hun eigen leven: levert dit ook spanningen op bij thuiskomst? Daarnaast gaat Marjo tijdens deze track in op interviewtechnieken en het stellen van goede onderzoeksvragen aan de hand van concrete voorbeelden.
Deze track is onder meer geschikt voor docenten godsdienst/levensbeschouwing, maatschappijleer, geschiedenis en aardrijkskunde. |
Track: Lezen om te verbinden
Het lezen van fictie kan een positieve uitwerking hebben op het empathische vermogen van lezers. Lezen kan dus bijdragen aan sociale vaardigheden en sociale cohesie, met name in cultureel diverse onderwijsomgevingen. Maar welke teksten zijn daar het meest geschikt voor? En hoe kunnen wij jongeren stimuleren om uit eigen motivatie de leeservaring aan te gaan?
In deze track gaat literatuurwetenschapper Dr. Konstantin Mierau in op de hoofdfactoren die een stimulerende leeservaring mogelijk maken.
Deel 1: In een kort college van ca. 30 minuten gaat hij in op sleuteltermen als Empathie en Transportatie en op de vraag waarom juist fictie bijdraagt aan empathisch vermogen. Hij zal putten uit veldwerk in Zuid-Amerikaanse gevangenissen en de meest recent inzichten uit het veld van de empirische studie van literatuur.
Deel 2: Deze interactieve workshop bouwt voort op de inzichten uit het college. Deelnemers worden uitgedaagd om aan de hand van de opgedane kennis mee te denken over het ontwikkelen van een inclusieve en voor leerlingen uitdagende leeslijst.
Deze track is onder meer geschikt voor talendocenten. |
Praktische informatie
- Deze docentenmiddag vond plaats op dinsdag 24 september 2019
- Locaties: faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap (Oude Boteringestraat 38)
- Voor wie: deze middag is vooral geschikt voor docenten godsdienst/levensbeschouwing, aardrijkskunde, maatschappijleer, Nederlands, moderne vreemde talen, geschiedenis en mentoren
- Het lespakket Mekka: magischer dan Disneyland? is op deze gratis middag verkrijgbaar
- Aan de docentenmiddag zijn geen kosten verbonden
- Voor vragen kun je contact opnemen met Dik Kootstra: scholierenacademie@rug.nl
Laatst gewijzigd: | 16 september 2021 16:08 |