Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenCentrum voor Informatie TechnologieResearch and Innovation SupportDienstenGeodienst

Innovatie en nieuwe technologie

Sensor mapping

Sensoren zijn overal tegenwoordig, maar hoe ga je om met deze grote stroom informatie? Een (big)data analytics benadering wordt vaak gebruikt, locatie daarentegen wordt vaak vergeten. Dat is zonde! Een locatie gebaseerde benadering helpt om de sensorinformatie in context te plaatsen en opent de mogelijkheid om verschillende (sensor)datastromen te combineren. Hiermee wordt bestaande data verrijkt en ontstaat interessante en bruikbare data voor onderzoek, business intelligence en andere projecten. Twee voorbeelden:

Incas3 sensorenkaart

Samen met toonaangevend sensorbedrijf Incas3 brengen we sensoren op de Zernike Campus in kaart. Temperatuur en luchtvochtigheid worden gemeten en in één oogopslag inzichtelijk gemaakt op de kaart. Door sensorgegevens te koppelen aan de ruimtelijk context wordt de relatie tussen verschillende vormen van vegetatie, verharding en bebouwing en het microklimaat zichtbaar. Dit levert waardevolle informatie op voor het verbeteren van leefomgeving worden doorgevoerd.

App voor veldwerk

Om in het veld gegevens te verzamelen is het nodig om on the spot de beschikking te hebben over ruimtelijke informatie en deze te kunnen verwerken. Hiervoor heeft de Geodienst een mobiele ‘collector-app’ voor telefoons en tablets. Via deze app is het mogelijk om overal geografische informatie op te vragen en nieuwe informatie te verzamelen. Nieuwe data is hiermee op de feitelijke locatie te in te winnen en wordt direct gesynchroniseerd met een centrale database. Het is met de app ook mogelijk om offline te werken en gegevens later te synchroniseren met de centrale opslag. Op verzoek kan de app gecustomized worden voor specifieke behoeften (bv keuzemenu’s).

Live OV-Fietsen kaart

De NS verhuurt veel fietsen op stations. In hun app is het aantal beschikbare fietsen te zien per station, maar dit geeft geen snel inzicht in bijvoorbeeld het aantal beschikbare fietsen in een stad. Het op de kaart zetten deze stations met het aantal beschikbare fietsen ziet er niet alleen mooi uit, maar helpt ook bij dit inzicht. Elke 5 minuten wordt het aantal beschikbare fietsen opgeslagen met de huidige tijd in een database, hierdoor ontstaat weer interessante data voor verder onderzoek.

Laatst gewijzigd:22 mei 2017 16:09
printView this page in: English