Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Center for Information Technology Research and Innovation Support Virtual Reality and Visualisation Virtual Reality and 3D-visualisation

Zernike

Zernike Terrein
Zernike Terrein
Het Zernikecomplex aan de noordkant van de stad Groningen zal de komende jaren sterk veranderen. Het gebied wordt getransformeerd tot een levendige campus waarop, verspreid in het groen, gebouwen van hoogwaardige architectuur verrijzen. Het Rotterdamse stedenbouwkundig bureau West 8 ontwikkelde dit landgoed-concept. De Hanzehogeschool Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen en de Gemeente Groningen zijn met elkaar overeengekomen dat er gewerkt zal worden aan een campus in het groen, waar studenten en medewerkers zich thuis kunnen voelen, waar bezoekers graag komen. Het gebied wordt ‘autoluw’ en op zo’n manier omgevormd dat je er niet alleen heen gaat omdat je er toevallig les hebt, maar omdat je het wil.

Fietsers en voetgangers voorrang

Auto’s worden via een westelijke randweg omgeleid en kunnen langs de randen van het terrein parkeren. Fietsers en voetgangers krijgen voorrang: door meer en betere fietsparkeerplaatsen en aantrekkelijke campuswegen zal de Zernike campus met recht een groene campus kunnen worden genoemd.

Winkeltjes

Bij een levendige campus horen voorzieningen, waaronder commerciële voorzieningen. In de loop der jaren hebben zich steeds meer winkeltjes gevestigd op het terrein, zo is er een boekhandel gevestigd, een fietsenhandel, een rijdende supermarkt. De komende jaren worden deze voorzieningen uitgebreid zodat de “Zernike-bevolking” niet meer hoeft uit te wijken naar winkelcentrum Paddepoel of de binnenstad.

Architectuur

Voor het doen van volume studies is het in principe voldoende om alleen een model van de buitenkant van een gebouw te presenteren in de virtuele wereld van het Reality Theatre. Van sommige gebouwen is echter een gedetaileerd model geplaatst, waardoor ook de binnenkant op sfeer en functie beoordeeld kan worden.


Sportinstituut
Sportinstituut

Sportinstituut

Dit sportcomplex, ontworpen door AGS architecten & planners , bevat een 25 meter bad, een topsporthal, een gymzaal, een danszaal en fitnessfaciliteiten. De verschillende gebouwdelen worden door een beeldbepalend atrium met elkaar verbonden. Hierbij bleek het Reality Theatre erg waardevol om de ruimtelijkheid van deze plaza in beeld te brengen. »

Levenswetenschappen
Levenswetenschappen

Levenswetenschappen

Het Centrum voor Levenswetenschappen, ontworpen door Rudy Uytenhaak Architectenbureau , is onderdeel van het Stedenbouwkundige plan van WEST8  voor de Zernikecampus. De zichtlijnen accentueren de open ruimte in plaats van de massa van het gebouw. »

Laatst gewijzigd:21 januari 2017 09:44