Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenCentrum voor Informatie TechnologieResearch and Innovation SupportVirtual Reality en VisualisatieVirtual Reality en 3D-visualisatie

Virtual Office Design: Menzis

3D ontwerp van het Menzis kantoor in Groningen
3D ontwerp van het Menzis kantoor in Groningen

Het nieuwe kantoor van zorgverzekeraar Menzis, ontworpen door de Architecten Cie. uit Amsterdam, is een gewaagd ontwerp dankzij de overhellende en verspringende gevels. Het is een van de eerste kantoren in het nieuwe Europapark, tussen de zuidelijke ringweg en het voetbalstadion Euroborg.

Het 3D ontwerp van dit gebouw is voorafgaand aan de bouw uitvoerig 'uitgetest' in het Reality Theatre. Hierbij ging het zowel om het uiterlijk van het gebouw als om de inrichting.

Dit project is uitgevoerd in samenwerking met adviesbureau Draaijer en Partners

Medewerkers van Menzis richten hun toekomstige kantoor in
Medewerkers van Menzis richten hun toekomstige kantoor in

Ontwerp buitenkant

Door het ontwerp van het gebouw in virtual reality te bekijken, zijn veel vragen aan bod gekomen, besproken en beantwoord, zoals:

Hoe past het gebouw in de omgeving, hoe is het te bereiken met auto, fiets en openbaar vervoer? Hoe zijn de zichtlijnen vanuit het nabijgelegen kantoorpark, en is een lichtkrant op het gebouw goed zichtbaar vanaf de ringweg? Hoe bereikt men het gebouw met de auto, fiets of openbaar vervoer, en hoe verandert de sfeer op de parkeerplaats als we de heggen hoger of lager kiezen? Welke opdruk op de glazen gevel op de gevel is het mooist?

Een virtueel ingerichte kantoorverdieping
Een virtueel ingerichte kantoorverdieping

Kantoorinrichting

De nieuwbouw van Menzis hield ook een grote organistorische omslag in. Personeel vanuit verschillende locaties werden samengevoegd in één kantoor, en er werd een flexibel werkplekconcept ingevoerd.

Vanuit elke afdeling werd een groep afgevaardigden actief betrokken bij de implementatie van deze veranderingen, in een workshop-traject onder leiding van Draaijer en Partners. Onderdeel van deze bijeenkomsten was een interactieve kantoorinricht-sessie in het Reality Theatre.

In deze sessies werden verschillende inrichtings-alternatieven besproken. Alle objecten zoals bureaus, kasten, werkkamers, printercorners en  ontspanningsruimtes konden interactief worden verplaatst, geroteerd, verwijderd en gekopieerd. Hierdoor konden nieuwe ideëen gemakkelijk uitgeprobeerd worden, en door het ontwerp op ware grootte te bekijken werd het effect van een verandering direct zichtbaar, en zo kwamen de voordelen en knelpunten van een ontwerp snel naar boven. 

In in veel gevallen kwam men tijdens deze sessies tot een nieuw ontwerp, waarin alle partijen zich konden vinden en die beter aan de wensen en eisen voldeed dan de vooraf gemaaket ontwerpen.

Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:22