Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenCentrum voor Informatie TechnologieResearch and Innovation SupportVirtual Reality en VisualisatieVirtual Reality en 3D-visualisatie

Centrum voor Levenswetenschappen

Centrum voor levenswetenschappen
Centrum voor levenswetenschappen

Het Centrum voor Levenswetenschappen is een ontwerp van Rudy Uytenhaak Architectenbureau voor de Rijksuniversiteit Groningen en biedt onderdak aan de Levenswetenschappen van de Faculteit Wiskunde & Natuurwetenschappen. Het ontwerp is onderdeel van het stedenbouwkundige plan voor de gehele Zernike Campus van WEST 8. Dit gebied zal de komende jaren, onder leiding van vgi, transformeren van een wat technocratische buitenpost van de RUG naar een arcadische campus met heldere gebouwen in een lommerrijke setting.

Poort in plaats van massa

Het gebouw huisvest een omvangrijk programma (36000m2) aan kantoren, onderwijsruimten, labs en diverse speciale onderzoeksfaciliteiten. De drie onderzoekssferen, planten-, fundamentele- en dierenstudie worden ondergebracht in twee schuin oplopende vleugels en de brug die de bovenbouw vormt. Zo ontstaat een poort in het landschap, die zich als een lichaam opricht uit de grond en gedeeltelijk verdwijnt in het perspectief en het hellende maaiveld. Het concept van de poort accentueert de open ruimte in plaats van de massa van het gebouw.

vides en gangen
vides en gangen

Functie en sfeer

Uitgangspunten voor de interne organisatie zijn interactie, dynamiek en flexibiliteit. Laboratoria en kantoren zijn in twee zones tegen over elkaar gesitueerd. Daartussen loopt een derde zone met secundair programma en diverse vides met dwarsverbindingen. Zo is het mogelijk het gebouw in verschillende circuits te doorkruisen en ontstaat een levendige sfeer in de wandelgangen. Het duurzame gebouw krijgt een indrukwekkende staalconstructie met een speciaal ontwikkelde composiet gevel en heeft een vooruitstrevend installatieconcept. Het ontwerp benadrukt de relatie tussen vorm en context, het gebouw en de campus, het landschap en het water, de ontvangst van mensen en hun samenwerking.

Duurzaam

Het nieuwe gebouw is bijzonder vanwege zijn omvang, de elegante vorm en de constructie met een stalen casco. Het gebouw krijgt klimaatbeheersing via het duurzame systeem van warmte-koude opslag in combinatie met betonkernactivering. Ook de vele complexe functies die het zal huisvesten, zoals laboratoria, dierverblijven, collegeruimten en kantoren, maken het uitzonderlijk. Het gebouw krijgt een totale vloeroppervlak van 34.000 m2, zal negen verdiepingen tellen en heeft een hoogste punt van 40 meter. De Rijksuniversiteit Groningen en de stad Groningen zijn een markant gebouw rijker.

Laatst gewijzigd:22 juni 2016 09:48