Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Center for Information Technology Research and Innovation Support Virtual Reality and Visualisation Virtual Reality and 3D-visualisation

Eenvoudige veelzijdigheid

Interieur
Interieur

Als je denkt dat iets kan lukken, dan lukt het ook. Jerzy Kasemier uit Groningen heeft met zijn afstudeeronderzoek (maart 2007) aan de TU/e aangetoond dat er met de tool “kopiëren en plakken” een geheel nieuw beeld in de architectuur kan ontstaan. Bij traditionele ontwerpen was één vloerplan voldoende om tot hoogbouw te komen, hier ontwerpt de computer de gevel en Jerzy het interieur. Met behulp van een computerscript en een drietal basiselementen kunnen duizenden modellen worden gegenereerd.

Scripten

Voor het ontwerp is gegenereerd met behulp van een script. Dit script maakt het mogelijk om eenvoudig aanpassingen te doen aan het model. Daarnaast kunnen vele variabelen worden ingevoerd waarmee het ontwerp aangepast kan worden voor een bepaalde situatie.

VR omgeving

Het script genereert een 3-D model welke eenvoudig overgezet kan worden naar een VR-omgeving. Met een VR presentatie is het Reality Center van het HPC/V is het mogelijk het toekomstige gebouw te aanschouwen en te beleven. Samen met de “klant” kunnen de nodige aanpassingen worden doorgevoerd.

Jerzy Kasemier's visie
Jerzy Kasemier's visie

Functies

Binnen het ontwerp is een verdeling gemaakt en zijn er een zestal functies geplaatst. Van onder naar boven zijn dit:

  • De parkeergarage onder het maaiveld, toegankelijk door een gekanteld vlak.
  • Een restaurant op twee verdiepingen.
  • Een crèche op twee lagen met een “buiten” verblijf op een scheve vloer.
  • Een fitnesscentrum verdeelt over vier lagen met veel doorkijken.
  • Een kantoor gedeelte verspreidt over vier verdiepingen.
  • Een conferentiecentrum op de bovenste twee lagen.
Laatst gewijzigd:23 januari 2017 10:15