Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenCentrum voor Informatie TechnologieResearch and Innovation SupportVirtual Reality en VisualisatieFaciliteiten

Mobiele 3D-opstelling

Projectoren met polaroid filters
Hart van de mobiele 3D opstelling: 2 projectoren met polariserende filters

Voor zeer grote groepen, presentaties op locatie, of andere gevallen waarbij het niet mogelijk is voor klanten om naar het Reality Centre te komen, heeft het HPC/V de beschikking over een mobiele 3D-opstelling. Deze bestaat uit een krachtige computer met een speciale grafische kaart, een speciaal projectiescherm en twee beamers in gemonteerd in een rek. De mobiele 3D-opstelling is mede gefinancierd door de 'Scientific Visualization and Computer Graphics group' onder leiding van professor Roerdink, een van de deelnemende partijen van het Groningse Visualisatie Centrum (GVC).

Projectietechniek

In tegenstelling tot de actieve stereo techniek zoals die gebruik wordt in het Reality Theatre of de Reality Cube, maakt de mobiele opstelling gebruik van een passieve techniek met polaroid filters. Hierbij worden twee projectoren voorzien van polaroid filters, waarvan de polarisatierichting onderling loodrecht op elkaar staan. De gebruiker van het systeem draagt dan een bril ook met polaroid filters. Het eindeffect is dat het linker oog alleen het beeld ziet van de bovenste beamer, en het rechter oog alleen het beeld van onderste.  Deze scheiding van beelden maakt het mogelijk om elk oog een ander beeld aan te bieden. De verschillen in de beelden worden door de hersenen omgezet in diepte-informatie.

Transparant scherm
Transparant scherm

Van voren of van achteren

De gebruikers van de mobiele opstelling kunnen kiezen uit twee schermen: een transparant scherm voor 'back-projection' en een zilverscherm voor 'front-projection'. Het transparante scherm is twee meter breed en staat op een afstand van ongeveer vier meter van de beamers. Voor projectie van voren kan geen wit scherm of witte muur gebruikt worden (want die verstoren het effect van de polarisatiefilters), maar bestaat er de mogelijkheid om een zilverscherm te gebruiken (een scherm met een aluminium coating). Het voordeel van front-projection is dat er niet zoveel ruimte verloren gaat en dat er gemakkelijk nog grotere schermen gehuurd kunnen worden (bv. 4x3 meter), maar het nadeel is dat mensen voor het scherm in de weg van de beamers staan en dat er iets minder lichtopbrengst is.

Schaalbaarheid

Door de gebruikte passief stereotechniek worden er alleen relatief goedkope plastic brillen gebruikt, of zelf nog simpeler kartonnen brilletjes. Dit maakt het erg geschikt voor zeer grote groepen (500 man) en gebruik in speciale evenementen, conferenties of musea.

Upgrade: breedbeeld, high definition

In januari 2008 is de mobiele 3D-opstelling opgewaardeerd naar twee nieuwe, 'high definition' projectoren (resolutie 1280x768 pixels) en een nieuw breedbeeld back-projection scherm (ca. 2.67m x 1.5m). Deze upgrade naar een breedbeeld-oplossing maakt de mobiele 3D-opstelling nog beter geschikt voor architectuur- en landschapsvisualisaties op locatie, zonder dat er meer verticale ruimte nodig is.

Bigger, better, more impressive

Vanaf augustus 2009 is ons nieuwe mobiele zilverscherm beschikbaar. Dit scherm is enorm groot (4 x 2.25 meter) en kan gebruikt worden voor 'front-projection' en voor grote groepen. Onze projectoren zijn nog steeds dezelfde, dus het grotere scherm lijkt minder helder dan de kleinere. Daarom kan dit scherm alleen gebruikt worden op locaties die goed verduisterd kunnen worden. Ook moet de zaal hoog genoeg zijn (3.25 meter).

Publiek met polaroid brillen op een nieuwjaarsreceptie van Groningen Seaports.
Publiek met polaroid brillen op een nieuwjaarsreceptie van Groningen Seaports.
Laatst gewijzigd:19 januari 2017 15:57
printView this page in: English