Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Centrum voor Informatie Technologie Educational Support and Innovation

Onderwijskundig ontwerp en advies

Advies en ondersteuning bij (her)ontwerp van curricula, vakken, assessments en dergelijke kan op veel verschillende niveaus. ESI ondersteunt docenten, faculteitsbesturen, ondersteuners en anderen in het onderwijs.

Als onderwijsadviseurs adviseren en ondersteunen we bij het (her)ontwerpen van curricula (minoren en programma’s), individuele cursussen, MOOCs, assessments. Alles gebeurt volgens de onderwijsstrategie, pedagogische principes en didactische benaderingen van de RUG. Naast deze advisering verzorgen we workshops Blended Active Learning, begeleiden en faciliteren we onderwijsinnovaties waaronder AI, Analytics for Teaching and Learning, Onderwijsvideo's maken, Active Learning Classrooms, etc.

Vak (her)ontwerp

Vak (her)ontwerp

Aan de universiteit worden voortdurend nieuwe vakken gecreëerd om aan de behoeften van programma's te voldoen. Elk vak volueert routinematig op basis van nieuw onderzoek, feedback van studenten en innovatieve onderwijspraktijken. De onderwijsadviseurs van Team Educational Design & Development (TEDD) kunnen dit proces ondersteunen vanaf de basis van het (her)ontwerp van vakken, inclusief het beoordelen van de 'constructive alignment' van uw cursus: sluiten de leerresultaten, onderwijsstrategieën en beoordeling op elkaar aan? In overleg of workshops met een onderwijsadviseur kunnen individuele docenten of onderwijsteams verschillende methoden verkennen voor het geven van vakken, structurering en het organiseren van zowel formatieve als summatieve beoordeling, ondersteuning van studenten en actief leren.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de Embedded Expert van uw faculteit of bij Team Educational Design & Development.

Contact

E-mailadres: cit-tedd@rug.nl
Zernikecampus: Mercatorbouwdeel 5415, eerste verdieping kamers 0191 en 0193.

Curriculum (her)ontwerp

Curriculum (her)ontwerp

Curriculumontwerp is de basis van het onderwijs aan de hele universiteit. Er zijn veel redenen voor een (her)ontwerp van een curriculum, zoals het proberen om onderwijstrajecten op specifieke programma's te verrijken, het plannen van of reageren op een Onderwijsinspectie (accreditatie), of het ontwikkelen van nieuw interdisciplinair onderwijs met andere programma's van de universiteit.

Als je als opleidingsdirecteur of coördinator van een leerlijn (een deel van) het curriculum wilt (her)ontwerpen, kan Team Educational Design & Development (TEDD) je helpen bij het ondersteunen van curriculumontwikkeling, -vernieuwing of -herontwerp, al dan niet met IT. Dat kan op vele op vele manieren, waaronder projectondersteuning, overlegsessies of workshops. TEDD heeft expertise in het creëren van leerresultaten van programma's, studententrajecten en ontwikkeling van vaardigheden, het balanceren van kern- en keuzemodules, en meer.

Bovendien is bij elk curriculum(her)ontwerp de keuze van geschikte beoordelingsmethoden essentieel. TEDD beschikt over beoordelingsexperts die kunnen helpen ervoor te zorgen dat de gekozen methoden van de hoogst mogelijke kwaliteit zijn en geschikt zijn voor de leerresultaten van het programma.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Team Educational Design & Development of de Embedded Expert van uw faculteit.

Voor meer praktische ondersteuning en analyse van digitale examens kunt u contact opnemen met ons Assessment Support-team.

Contact

E-mailadres: cit-tedd@rug.nl
Zernikecampus: Mercatorbouwdeel 5415, eerste verdieping, kamer 0191 en 0193

Toetsing (her)ontwerp en advies

Toetsing (her)ontwerp en advies

Toetsing is het proces van het evalueren en geven van feedback over kennis, vaardigheden, attitudes en gedrag van studenten in relatie tot de leerresultaten van hun vakken en studieprogramma’s, zowel tijdens als aan het einde van die cursussen/studieprogramma’s. De toetsingsadviseurs kunnen docenten, teams, coördinatoren en onderwijsdirecteuren ondersteunen bij het reflecteren op en (verder) ontwikkelen van het proces van toetsing binnen hun vakken, leerlijnen en opleidingen.

Voorbeelden van onderwerpen die in overleg of maatwerkworkshops aan de orde kunnen komen: (her)ontwerpen van toetsing, formatieve/continue toetsing, ontwikkelen toetsprogramma’s, schrijven facultaire toetsplannen of effect van AI op toetsing.

Neem voor meer informatie contact op met de Embedded Expert van Team Educational Design & Development van uw faculteit.

Voor meer praktische ondersteuning en analyse van digitale examens kunt u contact opnemen met ons Assessment Support-team.

Contact

E-mailadres: cit-tedd@rug.nl
Zernike Campus: Mercatorgebouw gebouwdeel 5415, eerste verdieping, kamers 0191 en 0193


Innovatief gebruik van digitale hulpmiddelen voor lesgeven en leren

Innovatief gebruik van digitale hulpmiddelen voor lesgeven en leren

Bij de Rijksuniversiteit Groningen hebben we verschillende digitale hulpmiddelen beschikbaar die het onderwijs aan en/of het leren van studenten verbeteren. Team Educational Design and Development (TEDD) heeft kennis van het effectief inzetten van deze hulpmiddelen en het evalueren van het gebruik ervan.

De 'tools' die binnen de RUG nu veel gebruikt worden zijn: FeedbackFruits, Traintool, Kaltura PollEverywhere, SOWISO en Perusall. Wilt u als docent met deze hulpmiddelen aan de slag, of heeft u vragen over het mogelijke gebruik van andere digitale hulpmiddelen, neem dan contact met ons op.

Bij EDU Support vindt u uitgebreidere informatie over alle beschikbare digitale hulpmiddelen. Veel van de tools zijn direct beschikbaar via de digitale leeromgeving Brightspace. Ook kunnen wij adviseren en assisteren om Brightspace optimaal in te zetten in vakken, al dan niet in combinatie met andere digitale tools.

Contact

E-mailadres: cit-tedd@rug.nl
Zernike Campus: Mercatorgebouw gebouwdeel 5415, eerste verdieping, kamers 0919 en 0193

Ontwikkeling en ondersteuning van online cursussen (MOOC)

Ontwikkeling en ondersteuning van online cursussen (MOOC).

Het creëren van een volledige online cursus voor een wereldwijd publiek is een uitdagende stap die doorgaans 9-12 maanden in beslag neemt. ESI-experts hebben meer dan 70 volledige online cursussen geproduceerd en kunnen dit proces op vele manieren ondersteunen. In het voortraject kunnen wij docenten/onderzoekers desgewenst assisteren met de subsidie- en begrotingsaanvraag.

Wij hebben ervaring met het beheren van de tijdlijn van het proces en helpen u zich te concentreren op wat nodig is tijdens delen van het project. Daarnaast organiseren we workshops over online cursusontwerp, zodat u zelf materiaal kunt ontwerpen en schrijven. Dit kan nuttig zijn tijdens het project, maar deze vaardigheden zullen u ook ten goede komen zodra het project voorbij is.

Daarnaast ondersteunen wij het filmproces door het reviewen van storyboards, het vinden van AV-ondersteuning (binnen of buiten de universiteit), het regisseren en coachen tijdens videoproducties en het reviewen van videocontent.

Tenslotte beoordelen we alle geschreven stukken en hebben studentassistenten om alle materialen online te zetten. Daarna maken wij een evaluatierapport op en helpen u bij het doorvoeren van noodzakelijke verbeteringen.

Bekijk voor meer informatie onze MOOC-ontwikkelingswebsite of neem contact op met Team Educational Design & Development.

Contact

E-mailadres: cit-tedd@rug.nl
Zernike Campus: Mercatorgebouw, gebouwdeel 5415, eerste verdieping, kamers 0191 en 0193

Educatieve video-ontwerp en productieondersteuning

Educatieve video-ontwerp en productieondersteuning

Het maken van effectieve educatieve video’s is niet altijd eenvoudig en kan voor docenten een bron van onzekerheid zijn. Hoewel er op Edusupport veel informatie te vinden is over het gebruiken en maken van video voor het onderwijs, kan het zijn dat jij als docent behoefte hebt aan ondersteuning bij het schrijven/reviewen van storyboards, het vinden van AV-ondersteuning (binnen of buiten de universiteit), regie en coaching tijdens videoproducties en het beoordelen van videocontent.
We organiseren workshops storyboard schrijven, zodat je zelf materiaal kunt schrijven. Ook kunnen wij helpen met het visualiseren van video’s zodat de boodschap beter overkomt.

Wil je meteen aan de slag? De relevante supportinformatie vindt u op EDU Support.

Neem voor meer informatie contact op met de Embedded Expert van uw faculteit of met Team Educational Design & Development.

Contact

E-mailadres: cit-tedd@rug.nl
Zernike Campus: Mercatorgebouw deel 5415, eerste verdieping, kamers 0191 en 0193

Analytics for Teaching and Learning

Analytics for Teaching en Learning

'Analytics for teaching and learning' is het proces van het verzamelen, analyseren en interpreteren van gegevens met betrekking tot onderwijsactiviteiten om het leerproces beter te begrijpen en te verbeteren.

Het huidige formele gebruik ervan binnen de Rijksuniversiteit Groningen beperkt zich tot een project binnen een aantal faculteiten. In dat project streven we ernaar om zowel docenten als studenten te voorzien van dashboards die de voortgang richting het beoogde eindniveau van een cursus visualiseren.
De ideale situatie is dat docenten weloverwogen beslissingen kunnen nemen over hun volgende lesactiviteit op basis van de informatie over het huidige kennisniveau van de lerenden op groepsniveau.
Op individueel niveau krijgen studenten inzicht in hun kennisvoortgang in een specifieke cursus tot nu toe en kunnen ze weloverwogen beslissingen nemen over hun toekomstige inspanningen om die delen van de inhoud te bestuderen waar ze (nog) achterlopen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Tjeerd Groenewoud

Contact

E-mailadres: cit-tedd@rug.nl
Zernike Campus: Mercatorgebouw, gebouwdeel 5415, eerste verdieping, kamers 0191 en 0193

Embedded Experts per faculteit

Embedded Experts

Embedded onderwijskundige experts (of kortweg Embedded Experts) zijn onderwijsadviseurs van ESI die werken voor docenten van een specifieke faculteit. Deze experts hebben een brede expertise. Ze zijn beschikbaar voor één-op-één consulten over onderwijsgerelateerde vragen die docenten kunnen hebben. Als zij de vragen niet direct kunnen beantwoorden, weten zij binnen ESI de juiste expertise te vinden.

Contact

Kijk bij EDU Support om in contact te komen met de Embedded Expert van jouw faculteit.

Laatst gewijzigd:08 maart 2024 14:46
View this page in: English