Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenCentrum voor Informatie Technologie

5G Masterclass: 5G en netneutraliteit

Wanneer:do 29-11-2018 16:00 - 18:00
Waar:Digital society Hub, Zernikepark 10, 9747 AN, Groningen

Op 29 november vertelt Pieter Nooren van TNO meer over 5G en netneutraliteit: hoe raakt netneutraliteit de uitrol van 5G-netwerken en -toepassingen?

5G mobiele netwerken gaan hogere snelheden en meer capaciteit bieden dan de huidige 4G netwerken. Beleidsmakers, netwerkoperators en dienstaanbieders zien daarom graag een snelle en brede uitrol van 5G infrastructuur in de komende jaren. 5G netwerken zijn ook ontworpen om connectiviteit op maat te bieden aan zogenaamde verticals zoals automotive, gezondheid, media en openbare veiligheid.

Het aanbieden van dergelijke connectiviteit op maat wordt met enige voorzichtigheid en voorbehoud tegemoetgezien omdat het lijkt in strijd te zijn met de algemene regel in netneutraliteit dat internet serviceproviders alle internetverkeer gelijk moeten behandelen. Verschillende industriespelers zijn bang voor een strikte interpretatie van de regels, die naar hun mening de uitrol van netwerkdiensten op maat voor de verticals zou verhinderen. Veel beleidsmakers verwachten dat de regels de nodige ruimte zullen bieden voor de opname van een reeks gedifferentieerde IP-connectiviteitsdiensten. Ze delen daarom deze bezorgdheid niet.

Lees meer

5G Masterclass
5G Masterclass