Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Rijksuniversiteit Groningen in top-100 onderzoeksuniversiteiten

15 augustus 2013

De RUG is voor het eerst doorgedrongen in de top-100 van beste onderzoeksuniversiteiten. In de zogeheten Sjanghai Ranking staat de universiteit op een gedeelde 92e plaats.

De Academic Ranking of World Universities, zoals de ranglijst officieel heet, wordt aangevoerd door de Amerikaanse top-universiteit Harvard, gevolgd door Stanford University en University of California Berkeley. Op de vijfde plaats is de universiteit van Cambridge de eerste Europese instelling.

De Universiteit Utrecht is op plek 52 de hoogst geplaatste Nederlandse universiteit, gevolgd door de Universiteit Leiden op plek 74. Groningen is de derde en laatste Nederlandse vertegenwoordiger in de top-100.

Een onderverdeling in vakgebieden laat zien dat de RUG goed scoort bij scheikunde: een plek in de groep 51-75. De score op natuurkunde is iets lager: 101-150. Op het onderzoeksterrein Life Sciences staat de RUG in de groep 76-100.

Vorig jaar was de RUG al dicht bij een top-100 notering op de Sjanghai-lijst en op de QS World University Rankings. Bij het uitkomen van de QS ranking in 2012 zei collegevoorzitter Sibrand Poppema: ‘Het zou prachtig zijn als we in 2014, het jaar waarin ons 400-jarig bestaan vieren, overal bij de honderd besten stonden.’

Zie ook het RUG persbericht.

.
.
Laatst gewijzigd:29 september 2017 15:27

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...