Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science Linx News

Opening van sterrenwacht Lauwersmeer

04 november 2021

In het Dark Sky Park Lauwersmeer is tijdens de 'Nacht van de Nacht' op 30 oktober de nieuwe sterrenwacht geopend van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de RUG.

Met deze op afstand te besturen telescoop kunnen studenten van de RUG oefenen in het doen van waarnemingen. De nieuwe sterrenwacht is een aanvulling op de Blaauw Sterrenwacht op de Zernike Campus. Het is niet mogelijk om rechtstreeks door de nieuwe telescoop te kijken. Maar naast de koepel is een (rolstoeltoegankelijk) platform gemaakt waar sterrenkijkers kunnen worden opgesteld tijdens publieksactiviteiten.

De telescoop is tot stand gekomen door samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen en Staatsbosbeheer, met steun van het Gratamafonds. De telescoop staat op een van de donkerste plekken in Nederland. Op initiatief van de Provincie Groningen en Staatsbosbeheer kreeg het Lauwersmeergebied in 2016 van de International Dark Sky Association het predicaat Dark Sky Park. Hiermee is het gebied één van de veertig Dark Sky Parken in Europa die worden beschermd tegen lichtvervuiling en waar bezoekers 's nachts welkom zijn om de duisternis te beleven. Om de donkerte in het Waddengebied te bewaren en te delen is het project Donkerte van de Wadden opgezet, waarin ook Science LinX deelneemt.

Laatst gewijzigd:04 november 2021 14:27

Meer nieuws

 • 21 september 2022

  CvB trots op nationale aandacht Feringa’s ‘Alledaagse Moleculen’

  Afgelopen week overhandigden Ben Feringa en Anouk Lubbe het eerste exemplaar van hun boek Alledaagse Moleculen aan minister Robbert Dijkgraaf. Het College van Bestuur is bijzonder trots op dit initiatief, dat landelijk aandacht kreeg. Het CvB is er...

 • 04 juli 2022

  Onderzoek naar de toerist als Antarctisch ambassadeur

  Dr. Annette Scheepstra van het Arctisch Centrum van de RUG, onderdeel van de Faculteit der Letteren, gaat onderzoek doen naar toerisme op Antarctica en de toerist als Antarctisch ambassadeur. Zij krijgt hiervoor financiële steun van 1 miljoen euro...

 • 12 mei 2022

  KNAW benoemt twee hoogleraren RUG tot lid

  Maria Loi en Dirk Slotboom van de Faculteit Science and Engineering zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.