Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Science Linx News

Opening van sterrenwacht Lauwersmeer

04 november 2021

In het Dark Sky Park Lauwersmeer is tijdens de 'Nacht van de Nacht' op 30 oktober de nieuwe sterrenwacht geopend van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de RUG.

Met deze op afstand te besturen telescoop kunnen studenten van de RUG oefenen in het doen van waarnemingen. De nieuwe sterrenwacht is een aanvulling op de Blaauw Sterrenwacht op de Zernike Campus. Het is niet mogelijk om rechtstreeks door de nieuwe telescoop te kijken. Maar naast de koepel is een (rolstoeltoegankelijk) platform gemaakt waar sterrenkijkers kunnen worden opgesteld tijdens publieksactiviteiten.

De telescoop is tot stand gekomen door samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen en Staatsbosbeheer, met steun van het Gratamafonds. De telescoop staat op een van de donkerste plekken in Nederland. Op initiatief van de Provincie Groningen en Staatsbosbeheer kreeg het Lauwersmeergebied in 2016 van de International Dark Sky Association het predicaat Dark Sky Park. Hiermee is het gebied één van de veertig Dark Sky Parken in Europa die worden beschermd tegen lichtvervuiling en waar bezoekers 's nachts welkom zijn om de duisternis te beleven. Om de donkerte in het Waddengebied te bewaren en te delen is het project Donkerte van de Wadden opgezet, waarin ook Science LinX deelneemt.

Laatst gewijzigd:04 november 2021 14:27

Meer nieuws

 • 13 oktober 2023

  Moniek Tromp benoemd tot Captain of Science van de Topsector Chemie

  Prof. dr. Moniek Tromp is door de minister van Economische Zaken en Klimaat benoemd tot Captain of Science van de topsector Chemie. Zij is per 1 juli 2023 de opvolger van prof. dr. ir. Bert Weckhuysen van de Universiteit Utrecht.

 • 12 september 2023

  Kunst in tijden van AI

  Leonardo Arriagada Beltran verrichtte zijn promotieonderzoek op het raakvlak van computergegenereerde kunst en kunstmatige intelligentie, een technologie die voortdurend in ontwikkeling is. Op 21 september a.s. verdedigt hij zijn proefschrift....

 • 28 augustus 2023

  Harish Vedantham en Casper van der Kooi genomineerd voor Wetenschapstalent 2023.

  Harish Vedantham en Casper van der Kooi zijn door New Scientist genomineerd voor Wetenschapstalent 2023. De verkiezing is bedoeld om jonge wetenschappers en hun onderzoek een podium te geven.