Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science Linx News

Opening van sterrenwacht Lauwersmeer

04 november 2021

In het Dark Sky Park Lauwersmeer is tijdens de 'Nacht van de Nacht' op 30 oktober de nieuwe sterrenwacht geopend van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de RUG.

Met deze op afstand te besturen telescoop kunnen studenten van de RUG oefenen in het doen van waarnemingen. De nieuwe sterrenwacht is een aanvulling op de Blaauw Sterrenwacht op de Zernike Campus. Het is niet mogelijk om rechtstreeks door de nieuwe telescoop te kijken. Maar naast de koepel is een (rolstoeltoegankelijk) platform gemaakt waar sterrenkijkers kunnen worden opgesteld tijdens publieksactiviteiten.

De telescoop is tot stand gekomen door samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen en Staatsbosbeheer, met steun van het Gratamafonds. De telescoop staat op een van de donkerste plekken in Nederland. Op initiatief van de Provincie Groningen en Staatsbosbeheer kreeg het Lauwersmeergebied in 2016 van de International Dark Sky Association het predicaat Dark Sky Park. Hiermee is het gebied één van de veertig Dark Sky Parken in Europa die worden beschermd tegen lichtvervuiling en waar bezoekers 's nachts welkom zijn om de duisternis te beleven. Om de donkerte in het Waddengebied te bewaren en te delen is het project Donkerte van de Wadden opgezet, waarin ook Science LinX deelneemt.

Laatst gewijzigd:04 november 2021 14:27

Meer nieuws

 • 26 april 2023

  Koninklijke onderscheidingen voor RUG-medewerkers

  Op woensdag 26 april zijn op voordracht van de RUG twee wetenschappers koninklijk onderscheiden. Mevrouw prof.dr. K.U. Loos is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Uit handen van burgemeester K. Schuiling ontving zij de...

 • 26 april 2023

  Cisca Wijmenga in Raad van Toezicht Hanzehogeschool

  Cisca Wijmenga treedt per 1 september 2023 toe tot de Raad van Toezicht van de Hanzehogeschool.

 • 25 april 2023

  Reactie op kamerbrief internationalisering

  Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen heeft kennisgenomen van de Kamerbrief internationalisering in het hoger onderwijs die Minister Dijkgraaf op vrijdag 21 april naar de Tweede Kamer stuurde.