Part of University of Groningen
Science Linx News

Opening van sterrenwacht Lauwersmeer

04 november 2021

In het Dark Sky Park Lauwersmeer is tijdens de 'Nacht van de Nacht' op 30 oktober de nieuwe sterrenwacht geopend van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de RUG.

Met deze op afstand te besturen telescoop kunnen studenten van de RUG oefenen in het doen van waarnemingen. De nieuwe sterrenwacht is een aanvulling op de Blaauw Sterrenwacht op de Zernike Campus. Het is niet mogelijk om rechtstreeks door de nieuwe telescoop te kijken. Maar naast de koepel is een (rolstoeltoegankelijk) platform gemaakt waar sterrenkijkers kunnen worden opgesteld tijdens publieksactiviteiten.

De telescoop is tot stand gekomen door samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen en Staatsbosbeheer, met steun van het Gratamafonds. De telescoop staat op een van de donkerste plekken in Nederland. Op initiatief van de Provincie Groningen en Staatsbosbeheer kreeg het Lauwersmeergebied in 2016 van de International Dark Sky Association het predicaat Dark Sky Park. Hiermee is het gebied één van de veertig Dark Sky Parken in Europa die worden beschermd tegen lichtvervuiling en waar bezoekers 's nachts welkom zijn om de duisternis te beleven. Om de donkerte in het Waddengebied te bewaren en te delen is het project Donkerte van de Wadden opgezet, waarin ook Science LinX deelneemt.

Laatst gewijzigd:04 november 2021 14:27