Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Science Linx News

Bouwen en meten met Science LinX op Let’s Gro

23 november 2021

Forum Groningen stond in het weekend van 5, 6 en 7 november 2021 in het teken van Let’s Gro, het inspiratiefestival over de toekomst van Groningen. Ook Science LinX was van de partij. Tijdens Let’s Gro kwamen in één weekend toekomstideeën, inspirerende gasten, workshops, rondleidingen en presentaties van nieuwe projecten in de stad samen onder één dak. In deze toekomst van de stad en provincie hoort ook de toekomst van kinderen.

Op de begane grond van het Forum konden bezoekers aan de gang met de organische bouwstenen van GEN:ERATE. In een paar uur groeide dit uit tot een futuristisch kunstwerk waaraan vele (jonge) mensen hadden bijgedragen.

GEN:ERATE | Foto Jari Bosma / Science LinX
GEN:ERATE | Foto Jari Bosma / Science LinX

Luchtkwaliteit

Op de zesde verdieping, in het Smartlab, konden bezoekers uitgebreid kennis maken met de ‘meet-o-theek’ van het project ‘CurioUs?’, dat nieuwsgierige noorderlingen helpt om zelf aan de slag te gaan met wetenschap en techniek en zo hun eigen leefomgeving in kaart te brengen en zelfs te verbeteren. Science LinX is een van de partners in Curious en organiseert diverse meetacties.

In de meet-o-theek kunnen nieuwsgierige mensen meetinstrumenten lenen waarmee ze zelf aan de slag kunnen of soms zelfs kunnen bijdragen aan lopende onderzoeken. Of het nu gaat over geluid, luchtkwaliteit, dieren, of iets heel anders, grote kans dat de ‘meet-o-theek’ er een meetinstrument voor heeft.

In de meet-o-theek zijn allerlei meetinstrumenten te lenen | Foto Jari Bosma / Science LinX
In de meet-o-theek zijn allerlei meetinstrumenten te lenen | Foto Jari Bosma / Science LinX

Jonge Onderzoekers

Een belangrijk thema in de ‘meet-o-theek’ is energieverbruik en warmte. Tijdens verschillende mini-colleges kwamen bezoekers alles te weten over het leven in een warme stad. Van het stadsklimaat tot hittestress en van evolutie tot de effecten van vergroening, de sprekers konden er alles over vertellen.

Uit gesprekken met de jonge en iets minder jonge bezoekers aan GEN:ERATE en de meet-o-theek bleek dat de interesse voor wetenschap en technologie groot is. Veel kinderen zijn hierin thuis of op school actief. Maar de weg naar plekken waar ze in groepsverband met wetenschap en techniek aan de slag kunnen is lastiger te vinden. Slechts een enkeling gaat bijvoorbeeld naar de Jonge Onderzoekers of een bibliotheek.

App

Om die drempel weg te nemen is, samen met een aantal partners, een interactieve kaart ontwikkeld voor de SpaceTime Layers app, waarin je het lokale aanbod in de provincie Groningen eenvoudig kan zien: de Wetenschap en Technologie Ontdekker. Via deze app kunnen kinderen eenvoudig de weg vinden naar boeiende wetenschap- en techniek activiteiten. Ook kunnen leerkrachten en docenten de app gebruiken om kinderen door te verwijzen naar een activiteit in de buurt.

Lees verder onder de video

Hoe ziet het er uit en hoe werkt de Wetenschap & Technologie Ontdekker? Download de SpaceTime Layers app en zoek op “W&T Ontdekker”

De Wetenschap & Technologie Ontdekker is ontstaan uit een samenwerkingsverband van onder meer de RUG Scholierenacademie, Openbaar Onderwijs Groningen, onderwijskoepel Stichting Quadraten, gemeente Westerkwartier en FabLab Groningen. Dit is een van de vier pilots van het landelijke project “Samenwerken aan talentontwikkeling in leerecoystemen”, onder coördinatie van de Vereniging van Science Centers (VSC).

Tekst: Leen van Wijngaarden en Jari Bosma

Laatst gewijzigd:07 december 2021 16:53

Meer nieuws

 • 21 mei 2024

  Uitslag universitaire verkiezingen 2024

  De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!

 • 13 mei 2024

  Moleculen stilzetten

  In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

 • 29 april 2024

  Sensor met gevoel

  In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...