Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Science Linx News

Scholieren praten mee in Donordierdialoog

07 oktober 2021

In Nederland is er een tekort aan donororganen: in 2019 stierven 118 patiënten omdat ze niet op tijd een donororgaan kregen. Maar zelfs als iedereen in Nederland orgaandonor wordt kunnen we ons tekort nog niet oplossen. Daarom kijken wetenschappers naar andere oplossingen voor het donortekort.

Donordierdialoog op CSG Comenius in Leeuwarden | Foto Science LinX
Donordierdialoog op CSG Comenius in Leeuwarden | Foto Science LinX

Een mogelijke oplossing voor de toekomst is het kweken van menselijke organen in dieren, zogeheten donordieren. Op dit moment kan dat nog niet, er is nog veel onderzoek nodig om dit voor elkaar te krijgen. Maar wat vinden we hier eigenlijk van? Moeten we dit soort onderzoek wel willen doen? Willen we dieren aanpassen om er menselijke organen in de kweken? Zitten patiënten te wachten op dit soort oplossingen? Om die vragen te bespreken is de Donordierdialoog opgezet.

Informatie

Op 29 september organiseerde Science LinX op het CSG Comenius in Leeuwarden een dag met deskundigen. Zij gaven informatie en gingen de dialoog aan met leerlingen uit zes vwo. De dag begon met een praatjes van transplantatiechirurg dr. Cyril Moers over hoe transplantaties in zijn werk gaan, transplantatiepatiënt Hibo Hussein over hoe het is om een transplantatie te ondergaan en hoogleraar Transplantatiegeneeskunde Prof. dr. Henri Leuvenink over onderzoek doen naar transplantaties.

Donordierdialoog op CSG Comenius in Leeuwarden | Foto Science LinX
Donordierdialoog op CSG Comenius in Leeuwarden | Foto Science LinX

Na al deze informatie gingen de scholieren onder leiding van dr. Yayouk Willems van het Rathenau-instituut in discussie over de vraag of ze deze technieken zelf zouden zien zitten, hoe ze het gebruik van dieren voor medische doeleinden vonden - met korte uitschieters naar het belang van het klimaat - en voor wie deze technieken beschikbaar zouden moeten zijn. Na afloop waren de gastsprekers, moderatoren en docenten allemaal onder de indruk van de openheid waarmee deze leerlingen de discussie over een moeilijk onderwerp wisten te voeren!

Deelnemen

De donordierdialoog is een samenwerking van Rathenau Instituut, NEMO Kennislink, Erasmus MC, LUMC, Nederlandse Transplantatie Stichting, Nederlandse Transplantatie Vereniging, Nierpatiënten Vereniging Nederland in samenwerking met Raad voor Dierenaangelegenheden en wordt gefinancierd door het Ministerie van VWS. De resultaten van de dialogen worden gebundeld en gepresenteerd aan politici en beleidsmakers. Op 7 november is er een publieke donordierdialoog in het NEMO Science Museum in Amsterdam. Wil je ook deelnemen? Kijk dan op de website van NEMO-Kennislink.

Laatst gewijzigd:07 oktober 2021 13:38

Meer nieuws

 • 10 juni 2024

  Om een wolkenkrabber heen zwermen

  In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

 • 24 mei 2024

  Lustrum 410 in beeld

  Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

 • 21 mei 2024

  Uitslag universitaire verkiezingen 2024

  De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!