Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Science Linx News

Spin City: Spot de evolutie van spinnen

30 september 2020

Levende wezens evolueren. Dat is doorgaans een traag proces, maar het is in sommige situaties goed te zien. Science LinX gaat met scholieren en andere geïnteresseerden onderzoeken hoe spinnen zich aanpassen aan het leven in de stad.

Kruisspin | Foto Foto Didier Descouens/Wikimedia
Kruisspin | Foto Foto Didier Descouens/Wikimedia

De herfst is spinnentijd! Spinnen (in dit geval de kruisspin) lenen zich goed voor onderzoek naar evolutionaire aanpassing van dieren aan verstedelijking. Ze zijn goed zichtbaar en zitten min of meer stil (erg praktisch voor onderzoek), maar er zijn ook aanwijzingen voor meetbare aanpassingen in bijvoorbeeld de kleur en de grootte van de spin en de vorm van het web, die te relateren zijn aan stedelijke stressfactoren zoals hittestress en kunstlicht. Daarom gaan we met studenten de stad Groningen en het omliggende veld in, en we nodigen burgers (ook scholieren) uit om mee te doen. De app daarvoor is ontwikkeld door de Universiteit Gent.

Dit onderzoek is een voorproefje voor het programma Evoscope, onderzoek naar evolutionaire aanpassing aan verstedelijking, via citizen science. Daarin werkt de RUG samen met Naturalis, UvA, drie gemeenten en een scala van natuur- en burgerorganisaties. We verwachten in het voorjaar van 2021 een besluit over financiering uit de Nationale Wetenschapsagenda. Vragen? Mail de Wetenschapswinkel van de RUG!

Laatst gewijzigd:30 september 2020 10:12

Meer nieuws

 • 16 april 2024

  RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

  De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

 • 02 april 2024

  Vliegen op houtstof

  In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

 • 18 maart 2024

  VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

  Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...