Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science Linx News

Science LinX op Eindhoven Maker Faire

29 september 2020

Op 26 en 27 september was er in het Klokgebouw in Eindhoven weer een Maker Faire. Best wel bijzonder; ondanks de dreiging van toenemende corona besmettingen. Dat maakte ook dat het een zeer bijzondere editie was: in drie rondes werden vierhonderd mensen binnen gelaten in vier enorme hallen. De stands stonden ver uit elkaar, wat veel ruimte en lange zichtlijnen tot gevolg had. Tegelijkertijd was de Maker Faire niet minder interessant als podium voor makers en creatievelingen.

Foto Leen van Wijngaarden
Foto Leen van Wijngaarden

Science LinX was bij deze Maker Faire aanwezig met de bouwstenen van GEN.ERATE. Door de ruime opstelling en het grote podium dat was neergezet was er veel ruimte om te bouwen. De grote bouwsels vormden met hun felle rode kleur een frisse aanvulling in de grote grauwe hal. Het relatieve lage bezoekersaantal zorgde er voor dat er veel ruimte was voor de deelnemers om te bouwen.

Evolutie

GEN.ERATE is in 2017 ontworpen voor Noorderzon naar aanleiding van een Europese conferentie van evolutiebiologen die in Groningen plaatsvond. GEN.ERATE laat publiek op een actieve en creatieve manier zien hoe evolutie werkt: groei en sterfte, invloeden van buitenaf of schaarste. Door de vormgeving van de bouwsteen is er veel vrijheid: bouwen in een zeer regelmatige structuur volgens strakke regels tot “chaos” die mogelijk gemaakt wordt door de zeer flexibele manier waarop de stukjes in elkaar passen.

Bijkomend effect van een Maker Faire met weinig publiek was dat er veel ruimte was voor gesprek. Dit muntte uit in twee dagen bouwen en gesprekken voeren over evolutie, biologie, nanotechnologie en experimenteren, waar science en engineering op een creatieve manier bij elkaar kwamen.

Verslag: Leen van Wijngaarden

Laatst gewijzigd:30 september 2020 13:57

Meer nieuws

 • 05 december 2022

  Frans J. Sijtsma nieuwe directeur Agricola School

  Op voordracht van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is dr. Frans J. Sijtsma per 1 februari 2023 aangesteld als wetenschappelijk directeur van de Rudolf Agricola School for Sustainable Development. Het gaat om een...

 • 29 november 2022

  Wetenschapswinkels: een brug tussen universiteit en samenleving

  Een wetenschapswinkel. Wat koop je daar? Een broodje kennis? Een wisdom-smoothie? Bacteriën op bestelling? Het aanbod van wetenschapswinkels is niet voor iedereen even duidelijk. Terwijl ze zo belangrijk zijn - voor samenleving, onderzoeker en...

 • 21 september 2022

  CvB trots op nationale aandacht Feringa’s ‘Alledaagse Moleculen’

  Afgelopen week overhandigden Ben Feringa en Anouk Lubbe het eerste exemplaar van hun boek Alledaagse Moleculen aan minister Robbert Dijkgraaf. Het College van Bestuur is bijzonder trots op dit initiatief, dat landelijk aandacht kreeg. Het CvB is er...