Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science Linx News

Science LinX op Eindhoven Maker Faire

29 september 2020

Op 26 en 27 september was er in het Klokgebouw in Eindhoven weer een Maker Faire. Best wel bijzonder; ondanks de dreiging van toenemende corona besmettingen. Dat maakte ook dat het een zeer bijzondere editie was: in drie rondes werden vierhonderd mensen binnen gelaten in vier enorme hallen. De stands stonden ver uit elkaar, wat veel ruimte en lange zichtlijnen tot gevolg had. Tegelijkertijd was de Maker Faire niet minder interessant als podium voor makers en creatievelingen.

Foto Leen van Wijngaarden
Foto Leen van Wijngaarden

Science LinX was bij deze Maker Faire aanwezig met de bouwstenen van GEN.ERATE. Door de ruime opstelling en het grote podium dat was neergezet was er veel ruimte om te bouwen. De grote bouwsels vormden met hun felle rode kleur een frisse aanvulling in de grote grauwe hal. Het relatieve lage bezoekersaantal zorgde er voor dat er veel ruimte was voor de deelnemers om te bouwen.

Evolutie

GEN.ERATE is in 2017 ontworpen voor Noorderzon naar aanleiding van een Europese conferentie van evolutiebiologen die in Groningen plaatsvond. GEN.ERATE laat publiek op een actieve en creatieve manier zien hoe evolutie werkt: groei en sterfte, invloeden van buitenaf of schaarste. Door de vormgeving van de bouwsteen is er veel vrijheid: bouwen in een zeer regelmatige structuur volgens strakke regels tot “chaos” die mogelijk gemaakt wordt door de zeer flexibele manier waarop de stukjes in elkaar passen.

Bijkomend effect van een Maker Faire met weinig publiek was dat er veel ruimte was voor gesprek. Dit muntte uit in twee dagen bouwen en gesprekken voeren over evolutie, biologie, nanotechnologie en experimenteren, waar science en engineering op een creatieve manier bij elkaar kwamen.

Verslag: Leen van Wijngaarden

Laatst gewijzigd:30 september 2020 13:57

Meer nieuws

 • 15 juni 2021

  Van ‘gesloten’ wetenschap naar Open Science

  Vera Heininga is sinds januari 2021 de Open Science coördinator en beoogd programmaleider van het aanstaande Open Science programma van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze promoveerde in 2017 met een proefschrift dat ten dele gericht was op...

 • 17 mei 2021

  ‘Jongeren stimuleren, dat is mijn belangrijkste taak’

  Vierenhalf jaar geleden ontving hij de Nobelprijs. Tijdens de uitreiking in Stockholm nam Ben Feringa zich voor: nu ga ik wetenschap op de kaart zetten. Zijn missie krijgt een nieuwe impuls met de oprichting van het Ben Feringa Fonds, bedoeld om de...

 • 10 mei 2021

  ‘Gun dementerenden meer vrijheid hun sociale leven vorm te geven’

  Thuiswonende ouderen met geheugenproblemen zijn buitengewoon vindingrijk om zelf controle te houden over hun activiteiten buitenshuis. Demografen Jodi Sturge en Mirjam Klaassens zijn onder de indruk. ‘Of deze mensen meer kunnen dan we denken? Nee,...