Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science Linx News

Waar blijven de robots nou?

30 januari 2020

Waar blijven die robots nou? RUG-onderzoekers Davide Grosse, Jacolien van Rij en Lambert Schomaker legden het uit aan de hand van recente ontwikkelingen in de Kunstmatige Intelligentie (KI). Samen met VPRO-programmamaker Jelle Brandt Corstius gaven zij het publiek sprekende voorbeelden over hoe (niet) ver robots zijn, tijdens de lezing op 22 januari in het Forum Groningen.

Brandt Corstius beet het spits af met een samenvatting van zijn tv-documentaire Robo Sapiens. Hij vertelde in het kort hoe hij en zijn (robot)vriendin Robin de wereld over reisden op zoek naar robots, maar gaat vooral in op de reacties van mensen toen het programma liet zien welke robots ze gevonden hadden.

Jelle Brandt Corstius | Foto Science LinX
Jelle Brandt Corstius | Foto Science LinX

Banen

Na het zien van Robo Sapiens zijn er drie vragen die mensen vrijwel altijd stellen. Gaan robots mensen uitroeien? Gaan robots onze banen inpikken? En zullen robots ooit echt intelligent worden? ‘De eerste twee vragen zijn denk ik vanuit angst,’ vertelde Brandt Corstius. Maar hij denkt dat we ons geen zorgen hoeven te maken. Hij liet zien dat robots nog lang niet zo intelligent zijn als we denken en dat robots ons juist gaan helpen met banen. Zo zullen ze lopende band werk gaan doen, koeienstallen schoonhouden, 24 uur per dag bereikbaar zijn voor mensen met angststoornissen en kunnen ze lesgeven op plekken waar geen docenten zijn. Het gaat nog lang duren voordat robots echt intelligent zijn. Ze zijn weliswaar meesters in een specifieke taak goed uitvoeren, maar algemene intelligentie, zoals wij mensen dat hebben, is nog ver te zoeken.

Democratie

Daarna was het de beurt aan RUG-onderzoeker Davide Grossi. Zijn onderwerp? Democratie en KI, maar dan een zonnige kant. Want KI wordt vaak geschetst als een bedreiging van de democratie. Met behulp van algoritmes kunnen social media bedrijven zoals Facebook, de gebruikers manipuleren. Toch stelde Davide dat KI de democratie ook kan helpen. Hij illustreerde het winkelmandsysteem, een KI algoritme dat ervoor zorgt dat meer mensen hun zin krijgen. Wie wil dat nou niet?

Na Grossi met zijn positieve kant van KI liet Jacolien van Rij nog beperkingen van KI zien. Zij doet onderzoek naar uitdrukkingen in taal en hoe computer deze (niet) herkennen. Aan de hand van voorbeelden illustreert zij feilloos hoe ingewikkeld het is, om een computer iets te leren, wat voor mensen heel intuitief is. ‘Kinderen van acht snappen al dat ‘hij schrikt zich een hoedje’ iets figuurlijks is.’ Computers daarentegen niet.

Laatst gewijzigd:30 januari 2020 10:45

Meer nieuws

 • 15 juni 2021

  Van ‘gesloten’ wetenschap naar Open Science

  Vera Heininga is sinds januari 2021 de Open Science coördinator en beoogd programmaleider van het aanstaande Open Science programma van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze promoveerde in 2017 met een proefschrift dat ten dele gericht was op...

 • 17 mei 2021

  ‘Jongeren stimuleren, dat is mijn belangrijkste taak’

  Vierenhalf jaar geleden ontving hij de Nobelprijs. Tijdens de uitreiking in Stockholm nam Ben Feringa zich voor: nu ga ik wetenschap op de kaart zetten. Zijn missie krijgt een nieuwe impuls met de oprichting van het Ben Feringa Fonds, bedoeld om de...

 • 10 mei 2021

  ‘Gun dementerenden meer vrijheid hun sociale leven vorm te geven’

  Thuiswonende ouderen met geheugenproblemen zijn buitengewoon vindingrijk om zelf controle te houden over hun activiteiten buitenshuis. Demografen Jodi Sturge en Mirjam Klaassens zijn onder de indruk. ‘Of deze mensen meer kunnen dan we denken? Nee,...