Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Duisternis meetnetwerk breidt uit

19 december 2019

Het in het najaar gestarte duisternismeetnetwerk van het Kapteyn Instituut en ScienceLinX is recent uitgebreid met twee nieuwe sensoren in Boerakker en De Zilk (Zuid-Holland).

De duisternismeter in Boerakker wordt gebruikt voor de tweede ronde van het Next Education project van de Gemeente Westerkwartier, Quadraten, FabLab Groningen, scholierenacademie en FSE.

De meter in de Zilk is geplaatst bij een privé-sterrenwacht: de data wordt gebruikt voor de strijd tegen de lichthinder. Binnenkort volgt ook plaatsing bij Sterrenwacht Phoenix in Lochem en de oude sterrenwacht in Leiden.

Hoewel de meetserie nog kort is zijn er al wel interessante conclusies te trekken. In het lichtvervuilde Groningen is de Volle Maan nauwelijks merkbaar en in de periferie geeft een Volle Maan en bewolking bijna even zoveel licht als een grote stad.

Keogram | Theo Jurriens
Keogram | Theo Jurriens

Bovenstaand plaatje toont de meting van de donkerte afgezet tegen een zogenoemd keogram. Hoe hoger de grafiek, hoe donkerder en valt dus mooi samen met de opklaringen.

Twee sterrenkundigen werken aan een betere visualisatie van de waarnemingen. De website washetdonker.nl geeft een overzicht van de metingen. In de loop van 2020 wordt ook de mogelijkheid geboden om de data beschikbaar te stellen aan scholieren, voor bijvoorbeeld een profielwerkstuk. Meer weten? Kijk op Was het donker? of mail Theo Jurriens.

Laatst gewijzigd:19 december 2019 13:52

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...