Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Science Linx News

Science LinX te gast bij Festival della Scienza

31 oktober 2019

Tijdens het Festival della Scienza in het Italiaanse Genua vertegenwoordigt Science LinX de Groningse en Nederlandse wetenschap in een 12-daags programma voor jong en oud. De ‘Laboratori’ van Science LinX in het Holland Paviljoen worden druk bezocht, zo’n 500 deelnemers per dag. Het Festival duurt van 24 oktober t/m 4 november. Nederland staat als themaland centraal tijdens deze 17e editie van het wetenschapsfestival.

Foto: Festival della Scienza
Foto: Festival della Scienza

De opening op 24 oktober viel door een weeralarm in het water, de kinderen die zouden komen mochten de school niet uit. De science explainers (lokale gidsen, die vaak al jaren meewerken aan het festival) gebruikten deze tijd goed om alle hoeken en gaten van de GEN.ERATE bouwsteentjes van Science LinX te verkennen, met bijzonder resultaat: een GEN.ERATE ‘tulp’, voor het bezoek van de Nederlandse ambassadeur Joost Flamand aan het Holland Paviljoen.

De dagen erna kwamen er flinke aantallen bezoekers die zich onderdompelden in een wetenschapservaring, bijvoorbeeld bij het speuren naar moleculen tijdens de scheikundespeurtocht in het prachtige Palazzo della Borsa. De zoektocht naar alledaagse moleculen is via de app ‘Molecula’ zichtbaar gemaakt als ‘augmented’ laag in het camerabeeld van de telefoons van de bezoekers. De speurtocht voert langs de expositie medische beeldvormingstechniek van Philips, naar de foto-expositie ‘Adaptation’ over aanpassingen aan klimaatverandering in Nederland, waar vooral het watermolecuul veel te vinden is..

GEN.ERATE tulp | Foto Festival della Scienza
GEN.ERATE tulp | Foto Festival della Scienza

Door samen te bouwen aan het GEN.ERATE sculptuur kwamen de thema’s van het festival – ‘Elementi’ - én van het Holland Paviljoen - co-creating innovative solutions - bij elkaar. Schoolkinderen kwamen 's middags zelfs ná schooltijd weer terug om verder te bouwen aan hun creaties. De boodschap van GEN.ERATE? Met één soort bouwsteen kun je oneindig veel verschillende en complexe vormen bouwen, net als met moleculen in het algemeen en DNA in het bijzonder.

Het festival inclusief scholenprogramma is nog te bezoeken tot en met 4 november. De RUG is goed vertegenwoordigd, naast Science LinX staat ook RUG wetenschapper Martijn Wieling op het programma met een ‘lectio magistralis’.

Met dank aan de Nederlandse Ambassade en de VSC (Vereniging van Science Centers) voor de uitnodiging en bemiddeling. Verslag: Renske de Jonge

Laatst gewijzigd:31 oktober 2019 11:39

Meer nieuws

 • 13 oktober 2023

  Moniek Tromp benoemd tot Captain of Science van de Topsector Chemie

  Prof. dr. Moniek Tromp is door de minister van Economische Zaken en Klimaat benoemd tot Captain of Science van de topsector Chemie. Zij is per 1 juli 2023 de opvolger van prof. dr. ir. Bert Weckhuysen van de Universiteit Utrecht.

 • 12 september 2023

  Kunst in tijden van AI

  Leonardo Arriagada Beltran verrichtte zijn promotieonderzoek op het raakvlak van computergegenereerde kunst en kunstmatige intelligentie, een technologie die voortdurend in ontwikkeling is. Op 21 september a.s. verdedigt hij zijn proefschrift....

 • 28 augustus 2023

  Harish Vedantham en Casper van der Kooi genomineerd voor Wetenschapstalent 2023.

  Harish Vedantham en Casper van der Kooi zijn door New Scientist genomineerd voor Wetenschapstalent 2023. De verkiezing is bedoeld om jonge wetenschappers en hun onderzoek een podium te geven.