Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Heldere en donkere Nacht van de Nacht

30 oktober 2018

De Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen verwelkomde afgelopen zaterdag 27 oktober een recordaantal van 420 bezoekers voor de jaarlijkse Nacht van de Nacht.

De verlichting van de omringende gebouwen op de Zernike Campus was voor de gelegenheid gedimd. Het was spannend, tot heel kort voor de publieksavond was het bewolkt en regenachtig. Maar precies op tijd trok het bij, en alle bezoekers hebben de hele avond kunnen genieten van het sterrenkijken.

Blaauw sterrenwacht tijdens de Nacht van de Nacht | Foto Blaauw Sterrenwacht
Blaauw sterrenwacht tijdens de Nacht van de Nacht | Foto Blaauw Sterrenwacht

Deze nacht was extra bijzonder vanwege het 10-jarig bestaan van de Blaauw Sterrenwacht. Om dat te vieren waren er lezingen over de geschiedenis van de sterrenwacht en over de wereldvermaarde sterrenkundige professor Adriaan Blaauw, naar wie de sterrenwacht vernoemd is. In het programma-onderdeel Astronomy News vertelden sterrenkundigen van het Kapteyn Instituut en ruimtevaart instituut SRON over actuele Groningse en wereldwijde ontwikkelingen in de sterrenkunde.

De gasten vonden het prachtig om de kraters van de Maan van dichtbij te bekijken, de planeet Mars en de schitterende Plejaden sterrengroep. Zelfs de nabije buur van de Melkweg, de Andromedanevel, was goed zichtbaar. Ze leerden veel over het heelal, bijvoorbeeld dat sterren worden geboren, zich ontwikkelen en aan hun eind komen, net zoals mensen. Ook was het voor veel bezoekers de eerste keer dat ze in een sterrenwacht door een telescoop keken.

De Blaauw sterrenwacht organiseert regelmatig publieksavonden, zie daarvoor de Blaauw-website.

Verslag: Marlies van de Weijgaert

Laatst gewijzigd:09 november 2018 11:12

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...