Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Heldere en donkere Nacht van de Nacht

30 oktober 2018

De Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen verwelkomde afgelopen zaterdag 27 oktober een recordaantal van 420 bezoekers voor de jaarlijkse Nacht van de Nacht.

De verlichting van de omringende gebouwen op de Zernike Campus was voor de gelegenheid gedimd. Het was spannend, tot heel kort voor de publieksavond was het bewolkt en regenachtig. Maar precies op tijd trok het bij, en alle bezoekers hebben de hele avond kunnen genieten van het sterrenkijken.

Blaauw sterrenwacht tijdens de Nacht van de Nacht | Foto Blaauw Sterrenwacht

Deze nacht was extra bijzonder vanwege het 10-jarig bestaan van de Blaauw Sterrenwacht. Om dat te vieren waren er lezingen over de geschiedenis van de sterrenwacht en over de wereldvermaarde sterrenkundige professor Adriaan Blaauw, naar wie de sterrenwacht vernoemd is. In het programma-onderdeel Astronomy News vertelden sterrenkundigen van het Kapteyn Instituut en ruimtevaart instituut SRON over actuele Groningse en wereldwijde ontwikkelingen in de sterrenkunde.

De gasten vonden het prachtig om de kraters van de Maan van dichtbij te bekijken, de planeet Mars en de schitterende Plejaden sterrengroep. Zelfs de nabije buur van de Melkweg, de Andromedanevel, was goed zichtbaar. Ze leerden veel over het heelal, bijvoorbeeld dat sterren worden geboren, zich ontwikkelen en aan hun eind komen, net zoals mensen. Ook was het voor veel bezoekers de eerste keer dat ze in een sterrenwacht door een telescoop keken.

De Blaauw sterrenwacht organiseert regelmatig publieksavonden, zie daarvoor de Blaauw-website.

Verslag: Marlies van de Weijgaert

Laatst gewijzigd:09 november 2018 11:12