Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Science Linx News

Bèta battle: Praedinius wint opnieuw

10 april 2018

Maandag 9 april was het weer tijd voor die andere ‘Hel van het Noorden’: 144 scholieren van twaalf middelbare scholen streden met elkaar in de finale van de Bèta Battle 2018. Scoren op de workshops en hoog vliegen met je waterraket, daar draaide het deze dag om. Dat bepaalde wie zich aan het eind van de dag bètakampioen van Noord Nederland mocht noemen.

De drie Noordelijke provincies hadden hun beste tweedeklassers uit Havo en VWO gestuurd: vanuit Groningen waren maar liefst zes scholen vertegenwoordigd, Drenthe volgde met vier scholen en vanuit Friesland waren twee scholen doorgedrongen tot de finale. De deelnemers waren geselecteerd in maar liefst vier voorrondes met pittige vragen via internet.

Deelnemers in de Bernoulliborg | Foto Science LinX
Deelnemers in de Bernoulliborg | Foto Science LinX

Techniek

De jaarlijkse Bèta Battle (voorheen Jet-Net Kwis) is inmiddels een echte traditie. De strijd is een initiatief van organisaties die lid zijn van het Jongeren en Technologie Netwerk (JetNet), een samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en overheid. De activiteiten zijn gericht op het verrijken van de lesstof met concrete praktijkvoorbeelden en op het zichtbaar maken van de toekomstperspectieven in de techniek.

De finaledag begon daarom met een serie workshops, georganiseerd door onder meer AkzoNobel, NAM en de RUG. De onderwerpen gingen van zout, het Groningse ‘witte goud’, tot Lego. De scholieren moesten in de workshops laten zien wat ze konden met de bètathema’s. Wetenschap en techniek leer je uiteindelijk niet alleen door erover te lezen maar ook door te doen.

Luca met zijn waterraket | Foto Science LinX
Luca met zijn waterraket | Foto Science LinX

Energy Game

In groepjes van drie gingen de deelnemers aan de slag, bijvoorbeeld via een Energy Game verzorgd door de Provincie Drenthe (als enige provincie in Nederland lid van JetNet). In dit computerspel kregen deelnemers een plattegrond van Assen, waarbij ze ervoor moesten zorgen dat alle wijken op de kaart energieneutraal bleven. ‘De inwoners moeten blij zijn met de energielevering maar ook moeten bedrijven winst blijven maken. Dat terwijl je duurzame bronnen gebruikt zodat de aarde ook blij is’, legde Luca (14) van CSG Dingstede in Meppel uit. ‘Het was heel leuk om te zien hoeveel partijen betrokken zijn bij energielevering en hoe het allemaal met elkaar verbonden is’. Luca was ook heel trots op zijn waterraket maar of hij alles bij elkaar genoeg punten zou krijgen om te winnen? ‘Ik heb redelijk gedaan bij alle opdrachten maar ik denk niet dat ik de titel binnensleep, helaas.’

Traditiegetrouw werd het praktische werk van de scholieren afgesloten met de lancering van de waterrakketen die ze deze dag hadden gebouwd..‘Je krijgt papier, een fles en je mag zelf een ontwerp bedenken dat de lucht in kan gaan. Het was hartstikke leuk en ik ben benieuwd of het werkt’, vertelt Charissa (14) van het Dr. Nassau College in Assen. Net als de andere scholieren kon zij niet wachten om te zien of haar waterraket wel de lucht in zou gaan. Die raketten spraken haar trouwens wel aan: ‘Ik wil later sterrenkunde studeren’. Haar klasgenoten waren iets minder enthousiast maar nog altijd benieuwd naar de lancering: ‘Het zou heel leuk zijn als onze school wint’, voegden ze toe. Wel, sommige rakketen gingen heel hoog de lucht in, maar andere vlogen recht op het publiek af. Zo gaat dat nu eenmaal in de wetenschap: soms lukt het, soms niet.

Individuele winnaar Ivan Meulenberg van het Praedinius Gymnasium staat de pers te woord | Foto Science LinX
Individuele winnaar Ivan Meulenberg van het Praedinius Gymnasium staat de pers te woord | Foto Science LinX

Winnaar

Na de lancering van hun waterraketten was het tijd voor de bekendmaking van de uitslag. Wie zou er tot kampioen gekroond worden? Gespannen wachtten docenten en scholieren de resultaten af. Toen was het zover: de individuele winnaars en de winnende scholen waren bekend.

De winnaar van deze Bèta Battle 2018 was Ivan Meulenberg van het Praedinius Gymnasium (Groningen). De tweede plaats was voor Ineke Kamphuis van het Aletta Jacobs College (Hoogezand) terwijl de derde plaats prooi was voor weer een scholier van het Praedinius, Marg van de Wal.

Als beste school kwam het Praedinius Gymnasium Groningen uit de bus, zij prolongeerden daarmee hun titel. Het Eemsdelta College (Appingedam/Delfzijl) eindigde op de tweede plaats en brons was er voor het Aletta Jacobs College.

Deelnemende scholen:
Aletta Jacobs Hoogezand, CS Vincent van Gogh Assen, CSG Dingstede Meppel, Dr. Nassau College Assen, Eemsdelta College Appingedam/Delfzijl, Esdal College Emmen, H.N. Werkman College Groningen, CSG Liudger Drachten Leeuwarder Lyceum Leeuwarden, Praedinius Gymnasium Groningen, Stadslyceum Groningen en RSG de Borgen Leek.

Deelnemende bedrijven:
AkzoNobel, BASF, FrieslandCampina, NAM, Philips, Provincie Drenthe, Rijksuniversiteit Groningen en Wetsus.

Tekst: Mónica Espinoza Cangahuala

Laatst gewijzigd:10 april 2018 15:30

Meer nieuws

 • 10 juni 2024

  Om een wolkenkrabber heen zwermen

  In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

 • 24 mei 2024

  Lustrum 410 in beeld

  Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

 • 21 mei 2024

  Uitslag universitaire verkiezingen 2024

  De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!