Winnaar Jan Kommandeurprijs: rijstbeschermer
De Jan Kommandeurprijs 2017 is gewonnen door Alinda Dersjant, Margot Knapen en Niels Bouman. In het werkstuk ‘Antioxirice’ beschrijven ze een methode om te voorkomen dat de rijsoogst in Bangladesh door overstromingen mislukt. De leerlingen wonnen €200,- met hun werkstuk en mogen het presenteren op de International Conference for Young Scientists in Stuttgart.

De tweede prijs ging naar een handprothese met sensorische feedback, die ook de publieksprijs won, de derde prijs naar een plan om ruimteschoot op te ruimen.
Antioxirice
Alinda Dersjant, Margot Knapen en Niels Bouman
’t Atrium, Amersfoort
Boeren in Bangladesh kampen met een groot probleem: steeds vaker overstromen hun akkers en mislukt de rijstoogst. Alinda, Margot en Niels wilden daar wat aan doen. Ze maakten een beschermende spray die boeren na een overstroming over hun planten kunnen sproeien. Na uitgebreide tests bleek de spray inderdaad het herstel van de planten te bevorderen. De leerlingen maakten tenslotte een uitgebreid businessplan waarvan hun bedrijf (Antioxirice Limited) en de boeren voordeel kunnen hebben.

De constructie van een handprothese
Pim van der Meer en Adnan El Karbothly
Kamerlingh Onnes, Groningen
De tweede prijs ging naar Pim van der Meer en Adnan el Karbothly. Zij deden onderzoek naar myoelektrische handprotheses: robothanden die bestuurd kunnen worden door middel van spieractiviteit in de onderarm. Het klinkt misschien als sciencefiction, maar dergelijke handprotheses bestaan echt.
Pim en Adnan onderzochten bestaande protheses en bouwden hun eigen verbeterde handprothese met behulp van een 3D printer. Ook onderzochten zij het effect van sensorische feedback. Wanneer je een ei oppakt, voel je dat ei en daardoor weet je hoe hard je moet knijpen om het op te tillen. Op dezelfde manier zouden protheses sensorische feedback moeten kunnen geven aan de gebruiker, vonden zij. Uit hun onderzoek bleek dat sensorische feedback inderdaad helpt om te bepalen hoe hard je moet knijpen om een voorwerp op te kunnen tillen.

Computational models for calculating efficient routes to intersect space debris
Hidde Koerts en Siebe Lekanne Deprez
Herman Wesselinkcollege, Amstelveen
De derde prijs werd gewonnen door Hidde Koerts en Siebe Lekanne Deprez. Hidde en Siebe willen rommel opruimen. Niet in hun kamer, maar in de ruimte. Ruimtemissies laten namelijk vaak onderdelen achter die in een baan om de aarde blijven zweven. Dit ruimteschroot zweeft nu om de aarde met een snelheid tot wel 27.000 kilometer per uur. Een botsing met zo’n projectiel heeft vanzelfsprekend grote gevolgen. Met behulp van een zelfgeschreven programma bepalen Hidde en Siebe wat de meest efficiënte route is tussen verschillende delen van de ruimterommel, zodat ze de boel zo efficiënt mogelijk kunnen opruimen.
Winnaars vorige jaren
De prijswinnaars van voorgaande jaren zijn hier te vinden. Ook kun je hier filmpjes zien van de genomineerden van dit jaar en voorgaande jaren! Doe hier inspiratie op voor leuke profielwerkstukken!



Laatst gewijzigd: | 17 januari 2019 11:29 |
Meer nieuws
-
26 april 2023
Koninklijke onderscheidingen voor RUG-medewerkers
Op woensdag 26 april zijn op voordracht van de RUG twee wetenschappers koninklijk onderscheiden. Mevrouw prof.dr. K.U. Loos is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Uit handen van burgemeester K. Schuiling ontving zij de...
-
26 april 2023
Cisca Wijmenga in Raad van Toezicht Hanzehogeschool
Cisca Wijmenga treedt per 1 september 2023 toe tot de Raad van Toezicht van de Hanzehogeschool.
-
25 april 2023
Reactie op kamerbrief internationalisering
Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen heeft kennisgenomen van de Kamerbrief internationalisering in het hoger onderwijs die Minister Dijkgraaf op vrijdag 21 april naar de Tweede Kamer stuurde.