Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Bernoulliborg bomvol tijdens Zpannend Zernike

04 oktober 2016

Maar liefst 1750 jonge en oudere bezoekers kwamen zondag 2 oktober naar de Bernoulliborg, om daar te zien wat Science LinX had geprogrammeerd voor Zpannend Zernike. Het record van vorig jaar is met maar liefst 700 bezoekers verbeterd! Er was dan ook van alles te doen: proefjes in de zuurkast en daarbuiten, een dansende robot, de permanente tentoonstelling en diverse knutselactiviteiten. Alles bij elkaar een supermooie dag! Onze studentassistent Natascha Koelewijn schreef een verslag.

Altijd al willen weten hoe DNA eruit ziet? Wil jij ook een bal besturen met je hersenen? Zien hoe een schattige robot de gangnam style danst? Of al je vragen stellen aan een echte wetenschapper? Tijdens het Nederlandse Weekend van de Wetenschap was dat mogelijk. Op zondag 2 oktober 2016 werd de Zernike overgenomen door Zpannend Zernike. In de Bernouilliborg zijn door Science Linx verschillende proefjes, tentoonstellingen en demonstraties neergezet. Lees hoe onze razende reporter Natascha de dag beleefde.

Spiegelbeeld

Tijdens de verschillende activiteiten mag je kijken met je handjes. Zoals zelf proefjes doen, of het proefkonijn zijn. Bij binnenkomst kan je bijvoorbeeld direct zelf gaan knippen, plakken en vouwen aan een tafel vol met andere kinderen. Het eindresultaat is een felgekleurde kubus. Bij alle proefjes in het gebouw staan studenten en wetenschappers die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.

Aan een van de tafels op de benedenverdieping probeert een meisje zo snel en mooi mogelijk een ster te tekenen. Dit lijkt heel makkelijk, maar dat is het niet als je je tekening alleen in spiegelbeeld ziet. Daarvan raken je hersenen helemaal in de war. Het is net alsof je weer opnieuw moet leren tekenen. Af en toe even spieken mag dan ook wel.

Verderop in de ruimte hangt een zoetige geur van fruit. Daar laten assistenten in labjassen van deze ‘grote-mensenschool’, zoals een van de ouders de universiteit noemt, zien hoe je zelf fris ruikende shampoo maakt. Hier wordt flink gekliederd aan tafels door ouders en kinderen met allerlei zeepjes en vloeistoffen.

Geklieder

Aan de andere kant ziet een groep leergierig bezoekertjes hoe je DNA zichtbaar kan maken. Eerst slaan ze zo hard mogelijk op een kiwi. Daarna wordt de geplette kiwi samengevoegd met vloeistoffen die ervoor zorgen dat de DNA-strengen loskomen en naar boven drijven. Uiteraard mag je dit DNA mee naar huis nemen om te laten zien aan anderen.

Na al het geklieder beneden kun je onderweg naar de bovenverdieping veel verschillende vaste opstellingen zien van Science Linx. Het is het drukst rondom een tafel waar je een balletje kan laten rollen met je gedachten. De jongens doen een zwarte band om hun hoofd die de hersenactiviteit meet. De truc is om je hersenen zo min mogelijk aan het werk te zetten. Dus je mag aan niets denken en moet relaxen. Dan worden er hersengolven uitgezonden die het balletje naar de goede kant rollen. De ouders eromheen staan te lachen, want nu moeten hun kinderen verplicht aan niets denken!

Na het ontspannen aan de tafel kun je op de bovenverdieping weer je energie kwijt. Daar staan op de tafels kleine witte glanzende robots die op mensen lijken. Eerst doen ze nog niets. Pas zodra de muziek aan gaat komen de robots tot leven. Ze staan samen met de bezoekers lekker te swingen op Gangnam style. De robot kent alle pasjes al uit zijn hoofd dus het ziet er leuk uit.

Sterrenkoepel

Op deze bovenverdieping kun je ook nog in de opblaasbare sterrenkoepel gaan liggen. Daar vertellen ze over de verschillende planeten en sterren in ons sterrenstelsel en daarbuiten. Hoe ziet een supernova eruit en hoe ver zijn al die planeten van ons vandaan? Lekker knus in de koepel zie je de meest prachtige beelden van ons heelal. Met grote ogen klimmen de kinderen na afloop weer uit de koepel.

Deze beelden, al die proefjes en demonstraties en nog veel meer dan hierboven al genoemd laten zien hoe leuk en belangrijk de wetenschap is. Het maakt het tastbaarder, doordat je dus letterlijk alles mag aanraken. Je kunt direct vragen stellen bij de proefjes die je ziet. En wat is er nou leuker dan dat je zelf mee mag doen met de wetenschap?

Zpannend Zernike vond plaats op 1 en 2 oktober, op diverse locaties in de binnenstad (zaterdag) en op de Zernikecampus (zondag).

Laatst gewijzigd:27 oktober 2016 11:47
printView this page in: English

Meer nieuws