Lezing: onmogelijke micro-organismen
Op dinsdagavond 17 mei zal prof. Mike Jetten (Radboud Universiteit Nijmegen) een lezing geven bij het Koninklijk Natuurkundig Genootschap te Groningen, over de ontdekking van 'onmogelijke' micro-organismen.

De wereld is een microbiele planeet, waar microorganismen veel nuttig functies vervullen. Toch kennen we nog maar zo n 40000 verschillende soorten. Aan de Radboud Universiteit proberen we nieuwe zogenaamd “onmogelijke” micro-organismen te ontdekken en toe te passen.
Spraakmakende voorbeelden zijn: de anaerobe oxidatie van ammonium door anammoxbacterien die zo’n 50 procent van alle stikstofgas op aarde maakt. Moleculaire eiwit studies hebben laten zien dat anammox ook de raketbrandstof hydrazine kan maken.
Een ander voorbeeld is de anaerobe oxidatie van biogas (methaan) door zogenaamde Methylomirabilis oxyfera bacterien, die in staat zijn om stikstofmonoxide om te zetten in zuurstof en stikstofgas. Recent onderzoek heeft laten zien dat beide onmogelijke anaerobe microben verspreid zijn over de hele aarde en daar een belangrijke bijdrage leveren aan het verwijderen van broeikassgassen en ingezet kunnen worden in een duurzame afvalwaterzuivering.
Mike Jetten, Soehngen Institute of Anaerobic Microbiology, Radboud University, Nijmegen, Netherlands
Wanneer? 17 mei, 20:00 - 22:00
Waar? ForumImages, Hereplein 73, Groningen
Toegang gratis
Laatst gewijzigd: | 26 mei 2017 11:45 |
Meer nieuws
-
15 december 2022
Groningse bijdrage in groot onderzoek naar energiezuinige informatietechnologie
Wetenschapsfinancierder NWO honoreerde recent een groot onderzoeksproject naar nieuwe concepten voor energiezuinige Informatietechnologie met maar liefst tien miljoen euro.
-
05 december 2022
Frans J. Sijtsma nieuwe directeur Agricola School
Op voordracht van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is dr. Frans J. Sijtsma per 1 februari 2023 aangesteld als wetenschappelijk directeur van de Rudolf Agricola School for Sustainable Development. Het gaat om een...
-
29 november 2022
Wetenschapswinkels: een brug tussen universiteit en samenleving
Een wetenschapswinkel. Wat koop je daar? Een broodje kennis? Een wisdom-smoothie? Bacteriën op bestelling? Het aanbod van wetenschapswinkels is niet voor iedereen even duidelijk. Terwijl ze zo belangrijk zijn - voor samenleving, onderzoeker en...