Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Kraak de code: werk met een Turing Machine!

24 maart 2016

Alan Turing wist – met een heel team medewerkers – tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitse Enigma code te kraken. Op 26 mei kun jij zelf in de huid van een codekraker kruipen en algoritmes bouwen waarmee versleutelde teksten zijn te ontcijferen. Programmeerervaring is niet nodig!

Op deze dag maak je op een heel praktische wijze kennis met zaken die bij de opleidingen Informatica en Wiskunde aan bod komen. We starten met een introductie over wie Alan Turing was, wat een Turing machine is en waarom deze nog altijd belangrijk is. Daarnaast besteden we aandacht aan de Bombe. Dit is de machine waarmee de Enigma versleutelmachine gekraakt is. Met de Enigma machine codeerden de Duitsers hun berichten naar het front. Ook deze is belangrijk voor de huidige programmeertalen.

De Bombe (codekraakmachine) | Foto Wikimedia / Antoine Taveneaux
De Bombe (codekraakmachine) | Foto Wikimedia / Antoine Taveneaux

Na de introductie ga je zelf aan de slag. Op deze middag schrijf je opdrachten op een Turing machine. Daardoor leer je met diverse programma’s te werken en de koppeling met encryptie te ontdekken. Via inleidende opdrachten ontdek je de werking van een Turing machine. Vervolgens ga je bezig met de opdrachten waarmee je daadwerkelijk de encryptie algoritmes gaat programmeren. Met deze algoritmes kun je dan versleutelde teksten ontcijferen.

Aan het einde van de middag wordt er een winnaar bepaald. Daarbij gaat het niet alleen om hoe goed en snel je geprogrammeerd hebt, maar bijvoorbeeld ook of je de bijbehorende opdrachten goed hebt afgerond.

Wil je er bij zijn en zit je in 4 of 5 VWO? Geef je dan op voor woensdag 18 mei. Stuur een mail naar studyscience rug.nl, met als onderwerp “Turing”. Vermeld naast je naam ook even je school, de klas waar je in zit en het profiel.

Voor deze dag is geen programmeerervaring nodig. Er zijn verschillende opdrachten waardoor er op diverse niveaus kan worden meegedaan. Logica en analytisch denken zijn belangrijke elementen tijdens deze middag.

Dit lesprogramma vindt plaats op donderdag 26 mei van 13:00 tot 17:00, op de Zernike Campus.

Laatst gewijzigd:28 juli 2021 11:18

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...