Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Goud, twee keer zilver, voor profielwerkstukken

28 april 2015

Vijf middelbare scholiereren gingen namens de RUG naar de International Conference for Young Scientists in Turkije om hun profielwerkstuk te presenteren. Ze sleepten daar één keer goud en twee keer zilver in de wacht.

De Nederlandse delegatie bij de ICYS | Foto Science LinX
De Nederlandse delegatie bij de ICYS | Foto Science LinX

De scholieren werden eerste, tweede en derde bij de Jan Kommandeurprijs, de prijs voor het beste profielwerkstuk uitgeloofd door de RUG. Ze mochten daarom van 18 tot en met 25 april mee naar de conferentie in Izmir. Daar presenteerden ze hun werkstuk en deden mee aan een posterwedstrijd.

Aron van Harten (Vathorst college, Amersfoort), winnaar van de Jan Kommandeurprijs, behaalde ook in Izmir een gouden plak. Hij won deze medaille in de categorie informatica. Zijn onderzoek gaat over het schudden van kaarten. Hij gebruikte verschillende combinatie van vier schudmethoden (riffle shuffle, overhand shuffle, pile shuffle en box) plus de ‘cut’. In totaal onderzocht hij 350 combinaties.

De meest effectieve was ‘Cut, Riffle, Riffle, Riffle’. Een opvallende uitkomst is dat de combinatie die in de World Series of Poker wordt gebruikt (Riffle, Riffle, Box, Riffle) pas op plaats 112 op de ranglijst is te vinden.

Christiaan en Thom (Maartenscollege, Haren), de tweede prijswinnaars bij de Jan Kommandeurprijs, behaalden in Turkije wederom een zilveren medaille in de categorie biologie. Zij onderzochten of de spiermassa van ontvangers van een donorlever de kans op overleven beïnvloedde. Een grondige statistische analyse liet zien dat een grote spiermassa die kans met 20 procent deed stijgen.

De Nederlandse deelnemers op het podium | Foto Science LinX
De Nederlandse deelnemers op het podium | Foto Science LinX

Een zilveren medaille in de categorie informatica ging naar Fabio Kerstens en Koen de Vos (Norbertuscollege Roosendaal). Zij bestudeerden de terugkeer (re-entry) van ruimtecapsules in de dampkring. Dat deden ze via computersimulaties en door schaalmodellen te testen in een windtunnel. Fabio en Koen wonnen bovendien zij in deze categorie de prijs voor de beste poster.

Natuurlijk was er ook tijd om de omgeving te bekijken. De deelnemers bezochten het oude centrum van Izmir en bekeken de ruïnes van de oude haven- en handelsstad Efeze. Daarnaast was er tijd voor een boottochtje over de baai van Izmir, een bezoek aan het olijfoliemuseum en een excursie naar het huis waar de maagd Maria haar laatste dagen heeft doorgebracht. Tenslotte werd de conferentie feestelijk afgesloten met een galadiner.

Verslag: Helena Vis

Laatst gewijzigd:10 juni 2015 11:19
printView this page in: English

Meer nieuws