Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Print je eigen ideeën in 3D: 3Ducation HUB

26 maart 2015

Science LinX nodigt onderzoekers, studenten en scholieren uit om de wereld van 3D printen en digitale fabricage te verkennen. Daarvoor openen we een ‘3D HUB’ voor gebruik in het onderwijs. Om dit te vieren staat er van 27 maart tot 1 juni een expositie over 3D printen in de Bernoulliborg.

De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met FabLab Groningen en 3D-printerproducent Ultimaker. Onderdeel van de expositie is een werkende 3D printer. Over wat daar uit komt kan iedereen meepraten. Heb jij een idee om iets te printen, stuur dan een mail naar sciencelinx@rug.nl. Tijdens kantooruren kun je de tentoonstelling gratis bezoeken in de 'uitloopruimte', de hal bij de grote collegezaal op de eerste verdieping van de Bernoulliborg. De 3D printer zal na afloop van deze expo (in juni) verhuizen naar FabLab Groningen, waar deze ter beschikking staat voor gebruik in het onderwijs.

Wat is 3D printen?

3D printers bestaan in vele soorten en maten. Het meest populaire model print voorwerpen uit een draad van vloeibaar plastic. Net zoals tandpasta die je uit de tube knijpt. Maar 3D printen is niet beperkt tot plastic. Je kunt tegenwoordig modellen printen van was, hout, klei, metaal, cement en zelfs chocolade!

Het 3D printen kan in de toekomst oneindig veel mogelijkheden bieden. Wellicht printen we dan zonnecellen. Of een sjabloon waarop cellen kunnen groeien, om zo hele organen te kweken. Op internet bestaan verschillende speciale zoekmachines waarmee je codes voor het printen van allerlei 3D modellen kunt vinden - download de code en printen maar!

Bouw je eigen lab

Je kunt tegenwoordig met een 3D printer je eigen gereedschap printen om te experimenteren in het lab. Informatie voor het printen van gereedschap is gratis te downloaden. Voor weinig geld kun je dus zelf thuis of op school experimenten doen, terwijl je daar vroeger een groot en duur onderzoekslab voor nodig had. Bij wetenschap gaat het om het delen van ideeën, theorieën en protocollen. Waarom zouden we dan geen ontwerpen voor wetenschaps-gereedschap met elkaar delen?

Over FabLab

Het FabLab is een kenniscentrum, ontmoetingsplek en digitale ontwerp- en productiewerkplaats met digitale fabricagemachines zoals een 3D printer en lasersnijder. Je kunt hier (bijna) alles zelf maken. In een wereldwijd netwerk van FabLabs worden ontwerpen en werkwijzen gedeeld, hetgeen innovatie enorm versnelt.

Laatst gewijzigd:10 juni 2015 11:19
printView this page in: English

Meer nieuws