Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Chemistry for the Future Solvay Prize voor Ben Feringa

17 november 2015

Hoogleraar organische chemie Ben Feringa ontving op woensdag 18 november de tweede Chemistry for the Future Solvay Prize. De prijs is ingesteld om een persoon te eren die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan een doorbraak in de chemie. Feringa krijgt de prijs voor zijn werk aan moleculaire motoren.

Ben Feringa met groepsleden Katalin Barta en Tao Yan | Foto Science LinX
Ben Feringa met groepsleden Katalin Barta en Tao Yan | Foto Science LinX

Ben Feringa presenteerde in 1999 de eerst moleculaire motor, een molecuul waarvan een deel onder invloed van licht en warmte een volledige rotatie kon maken. Hij maakte tal van verschillende motoren, en zelfs een moleculaire ‘4 wheel drive’ auto. Door de motormoleculen vast te zetten op een oppervlak ontstond een nanomolenpark dat roteert als er licht op valt. En onlangs beschreef hij de eerste asymmetrische moleculaire motor.

Feringa wordt wereldwijd gezien als pionier op het terrein van moleculaire motoren. Zo werd hij eerder dit jaar uitgebreid geciteerd in een achtergrondartikel over nanomotoren in het tijdschrift Nature. Een van de mogelijke toepassingen van zijn motoren is het afleveren van geneesmiddelen in het lichaam. Deze week zag een publicatie het licht waarin een door licht aangedreven ‘onderzeeboot’ is beschreven. Dit artikel, verschenen in Nano Letters is deels op het werk van Feringa gebaseerd. Naast moleculaire motoren richt Feringa zich ook op katalyse. En hij werkt aan ‘slimme’ geneesmiddelen, die bijvoorbeeld aan en uit te schakelen zijn.

De prijs is uitgereikt door Koningen Mathilde van België. Het was de tweede keer dat deze Solvay prijs is toegekend. De prijs werd in 2012 ingesteld, om het 150 jarige bestaan van Solvay te gedenken. De familie Solvay, nog steeds belangrijke aandeelhouders in het bedrijf, hebben al die tijd grote belangstelling gehad in fundamentele wetenschap. Zij stelden ruim honderd jaar geleden de ‘Solvay conferenties’ in, waar topwetenschappers over thema’s uit de natuurkunde en scheikunde bespraken. Ben Feringa woonde in 2007 een Solvay Conferentie over supramoleculaire chemie en moleculaire motoren bij, en zal er in 2016 weer bij zijn wanneer katalyse op het programma staat.

Zie voor meer informatie over de prijs het persbericht van de RUG.

De moleculaire auto van de groep Feringa | Foto Nature
De moleculaire auto van de groep Feringa | Foto Nature
Laatst gewijzigd:26 november 2015 11:46

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...