Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Holland Web Week Groningen: visualisaties in 3D

22 september 2015

Van woensdag 16 tot zaterdag 20 september bruiste het op het Ebbingekwartier in Groningen – dit was de locatie van The Holland Webweek, een vierdaags Online- en ICT festival over ICT. De 600 bezoekers luisterden naar tientallen sprekers, deden mee aan workshops en zagen de startup-wedstrijd The Battle of the Schools. Er was een Gamehal van het Noorden, honderd meiden leerden programmeren, drones vlogen rond en nog veel meer.

In het Infoversum, een van de festivallocaties, stond vrijdag 18 september het thema Research centraal. Bart van de Laar van Science LinX opende de dag met zijn visie op de onvermijdelijkheid van Big Data, en het belang van het visualiseren van data; zowel voor onderzoek als voor communicatie.

De sprekers van de ochtend gingen in op wat je kunt met het visualisatie van data in het algemeen, en Big Data in het bijzonder. Zo demonstreerde Tjeerd Willem Hobma, algemeen directeur van het Donald Smits Centrum voor Informatietechnologie van de RUG, onderzoek van de RUG waarbij visualisatie een rol heeft gespeeld. Bijvoorbeeld voor de bouw van de Ocean Grazer is gebruik gemaakt van 3D-modellen die op de 360 graden koepel van het Infoversum te zien waren.

Lambert Schomaker, directeur van het Artificial Intelligence-onderzoeksinstituut ALICE, gaf de bezoekers een inkijkje in de ontwikkeling van robots en het handschriften-detectie-project Monk. De ochtend werd afgesloten door ontwerper Gert Franke van CleverFranke die liet zien wat je kunt met het visualiseren van weergegevens van de KNMI website. Ook liet hij een project zien waarbij zij transportgegevens van de Amerikaanse stad Chicago hebben gevisualiseerd om verkeersdoorstroming te bevorderen.

Na de lunch vervolgde een presentatie van twee Nijmeegse onderzoekers over de manier waarop nieuwe sociaaleconomische praktijken en concepten zich van lokaal naar globaal ontwikkelen en verspreiden. Tot slot nam Shawn Laatsch, technisch directeur van het Infoversum, de bezoekers mee op een 3D reis door de ruimte, en demonstreerde daarmee de mogelijkheden van dit unieke theater voor wetenschappers.

Verslag Eva Teuling

Laatst gewijzigd:16 december 2020 14:57
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...