Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Holland Web Week Groningen: visualisaties in 3D

22 september 2015

Van woensdag 16 tot zaterdag 20 september bruiste het op het Ebbingekwartier in Groningen – dit was de locaties van The Holland WebWeek, een vierdaags Online- en ICT festival over ICT. De 600 bezoekers luisterden naar tientallen sprekers, deden mee aan workshops en zagen de startup-wedstrijd The Battle of the Schools. Er was een Gamehal van het Noorden, honderd meiden leerden programmeren, drones vlogen rond en nog veel meer.

In het Infoversum, een van de festivallocaties, stond vrijdag 18 september het thema Research centraal. Bart van de Laar van Science LinX opende de dag met zijn visie op de onvermijdelijkheid van Big Data, en het belang van het visualiseren van data; zowel voor onderzoek als voor communicatie.

De sprekers van de ochtend gingen in op wat je kunt met het visualisatie van data in het algemeen, en Big Data in het bijzonder. Zo demonstreerde Tjeerd Willem Hobma, algemeen directeur van het Donald Smits Centrum voor Informatietechnologie van de RUG, onderzoek van de RUG waarbij visualisatie een rol heeft gespeeld. Bijvoorbeeld voor de bouw van de Ocean Grazer is gebruik gemaakt van 3D-modellen die op de 360 graden koepel van het Infoversum te zien waren.

Lambert Schomaker, directeur van het Artificial Intelligence-onderzoeksinstituut ALICE, gaf de bezoekers een inkijkje in de ontwikkeling van robots en het handschriften-detectie-project Monk. De ochtend werd afgesloten door ontwerper Gert Franke van CleverFranke die liet zien wat je kunt met het visualiseren van weergegevens van de KNMI website. Ook liet hij een project zien waarbij zij transportgegevens van de Amerikaanse stad Chicago hebben gevisualiseerd om verkeersdoorstroming te bevorderen.

Na de lunch vervolgde een presentatie van twee Nijmeegse onderzoekers over de manier waarop nieuwe sociaaleconomische praktijken en concepten zich van lokaal naar globaal ontwikkelen en verspreiden. Tot slot nam Shawn Laatsch, technisch directeur van het Infoversum, de bezoekers mee op een 3D reis door de ruimte, en demonstreerde daarmee de mogelijkheden van dit unieke theater voor wetenschappers.

Verslag Eva Teuling

Laatst gewijzigd:26 januari 2016 11:08
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 13 december 2017

  Faculty of Economics and Business achieves 3-year EQUIS re-accreditation

  The European accreditation institution EFMD has just announced that the Faculty of Economics and Business (FEB) of the University of Groningen has been awarded the prestigious EQUIS accreditation for an additional 3 years. This re-accreditation was...

 • 28 november 2017

  Samenwerking gemeenten bespaart geen geld

  Anders dan gedacht verlaagt samenwerking tussen gemeenten de uitgaven van gemeenten niet. Ook leidt samenwerking niet tot een meetbare verbetering van de gemeentelijke voorzieningen. Dat schrijven Maarten Allers en Tom de Greef van het Centrum voor...

 • 27 november 2017

  #PanoramaRomantica in het Groninger Museum

  Speciaal voor de aanstaande tentoonstelling De Romantiek in het Noorden en de huidige expositie Ook Romantiek in het Groninger Museum, heeft het Reality Center van de Rijksuniversiteit Groningen een virtueel panorama ontwikkeld: #PanoramaRomantica....