Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Suiker als grondstof: de RUG is er klaar voor

16 december 2014

De NOS berichtte onlangs dat er de komende jaren 2 tot 3 miljard euro geïnvesteerd zal worden in het gebruik van suiker (bijvoorbeeld uit suikerbieten) als grondstof voor het maken van plastic. Aan de RUG doen verschillende groepen onderzoek naar groene chemie.

Er is in Groningen al veel ervaring opgedaan in het werken met suiker. Een belangrijke onderzoeker op dit terrein is microbioloog Lubbert Dijkhuizen, een van de drijvende krachten achter het Carbohydrate Competence Center. Dit richt zich op onderzoek naar duurzame grondstoffen voor de chemie en nieuwe toepassingen van koolhydraten. Eerder vertelde hij al aan Science LinX over de ‘suikerzoete wetenschap’ die dit oplevert.

.
.

Van suiker kan je ook prima een colaflesje maken. Groningse wetenschappers onder leiding van biochemicus Marco Fraaije onderzoeken hoe je suikers via een enzymatisch proces om kunt zetten in een polymeer, geschikt om een plastic fles van te maken.

Ook het Institute for Technology and Management van de RUG doet aan groene chemie. Prof. Erik Heeres leidt een onderzoeksprogramma op het terrein van Green Chemical Reaction Engineering. Ook hij onderzoekt (onder veel meer) een manier om suikers om te zetten in colaflesjes. En prof. Gert-Jan Euverink houdt zich bezig met Products and Processes for Biotechnology in the Biobased Economy. Hij helpt onder meer bedrijven met vergroenend onderzoek.

Heeres is ook betrokken bij het omzetten van biomassa in nuttige grondstoffen voor de industrie. Die vorm van groene chemie is ook het thema dat de nieuwe onderzoeksgroep van Katalin Barta wil uitvoeren. Zij werkte mee aan een onderzoek dat onlangs in Nature Communications verscheen.

Voor wie thuis aan de slag wil met suiker, er is een manier om van suiker een ‘creepy koolstofworm’ te maken. Maar die is niet groen!

Laatst gewijzigd:11 januari 2021 11:15
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...