Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Groningen geniet van donkere nacht in Blaauw Sterrenwacht

28 oktober 2014

Tijdens de tiende editie van de Nacht van de Nacht op zaterdag 25 oktober is wederom volop genoten van een donkere nacht . De Blaauw Sterrenwacht mocht dit jaar een recordaantal van 330 bezoekers ontvangen. Met de jaarlijks georganiseerde Nacht van de Nacht vragen de Natuur- en Milieufederaties aandacht voor het belang van een donkere nacht en de gevolgen van lichthinder.

Sterren kijken op het dak van de Bernoulliborg
Sterren kijken op het dak van de Bernoulliborg

Aanvankelijk was het bewolkt alhoewel af en toe door een gaatje in de bewolking een heldere ster zoals Vega of Altair tevoorschijn kwam. Later gaven enkele grotere opklaringen zicht op de dubbelster Alcor en Mizar, de prachtige Plejaden sterrengroep en het naburig Andromeda sterrenstelsel. Het publiek kon er via de Gratama telescoop en enkele amateurkijkers van genieten.

Behalve kijken naar de sterrenhemel konden kinderen in de Bernoulliborg een eigen telescoop bouwen. Dat leverde verraste reacties op: ‘Hij doet het écht!’ Bezoekers konden ook een planetariumshow in het Kapteyn mobiele planetarium volgen, of de vaste wetenschapstentoonstelling van Science LinX bekijken.

Speciaal voor de Nacht van de Nacht schreef de sterrenwacht een fotowedstrijd uit. Deze werd gewonnen door de 13-jarige Annemarijn Zwerver uit Onderdendam.  Ze schilderde haar eigen schilderij van het sterrenbeeld Orion en hield het schilderij omhoog tegen de hemel overdag, zodat je de nacht in de dag ziet. Want de sterren zijn er overdag nog steeds, je ziet ze alleen niet door de atmosfeer van de aarde.

De winnende foto van Annemarijn Zwerver en de prijsuitreiking
De winnende foto van Annemarijn Zwerver en de prijsuitreiking

Volgens de jury, met onder anderen hoogleraar sterrenkunde Marc Verheijen (initiatiefnemer Blaauw Sterrenwacht) en de Groningse fotograaf Robert Mulder sprak uit de foto enorm veel passie voor sterrenkunde en kunst. Annemarijn is zelf al van jongs af aan gefascineerd geweest door sterrenkunde en ziet erg uit naar de hoofdprijs van de fotowedstrijd: een nacht waarnemen in de Blaauw Sterrenwacht.

Verslag: Marlies van de Weijgaert

De Blaauw Sterrenwacht heeft maandelijks bij goed weer een 'flexibele sterrenkijkavond'. Kijk op de site voor meer informatie.

Laatst gewijzigd:10 juni 2015 14:56
printView this page in: English

Meer nieuws