Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Leerlingen Bètasteunpunt

De biologische klok tikt door

Je biologische klok vertelt je wanneer het bedtijd is en wanneer je op moet staan. Hij vertelt je wanneer het tijd is om aan kinderen te denken en bepaalt wanneer je ongesteld wordt. Wanneer deze ritmes verstoord worden, heeft dat grote gevolgen voor je gezondheid. Er wordt daarom veel onderzoek gedaan naar de rol van de biologische klok.

De meeste middelbare scholieren zijn avondmensen. Ze hebben moeite om ’s ochtends op te staan. Dat in tegenstelling tot bejaarden, die juist vroeg uit hun bed komen en graag op tijd weer in bed liggen. Door jongeren te verplichten al om half 9 in het klaslokaal te zitten, wordt hun slaapritme verstoord. Dat gaat ten koste van hun concentratie op school.

Ook als je veel nachtdiensten draait, wordt je ritme verstoord. Overdag vertelt je biologische klok je dat je wakker moet zijn en ’s nachts vertelt die je dat je moet slapen. Als je dan aan het werk gaat en je je de hele nacht in kunstmatig licht bevindt, krijgt je biologische klok een opdonder. Met alle gevolgen van dien: mensen die veel nachtdiensten draaien blijken korter te leven.

Interessante onderzoeksvragen:

  • Wat is de invloed van ploegendiensten op de gezondheid van de mens?
  • Wat is de invloed van schooltijden op de concentratie van een puber?
  • Wat is de invloed van kunstlicht van mobiele telefoons of computers op het slaap-waakritme van de mens?

Interessante links

Profielwerkstuk

Doe jij of wil jij je profielwerkstuk (PWS) over de biologische klok doen? Neem dan hier een kijkje.

Opmerkingen

Wil je hier meer van weten, neem dan contact op via het Betasteunpuntformulier.

Laatst gewijzigd:22 januari 2024 16:03