Skip to ContentSkip to Navigation
OnderzoekVan Swinderen Institute

Vici van 1,5 mln voor prof. Chris van den Broeck

23 februari 2018

Prof. dr. Chris van den Broeck (Van Swinderen Institute, tevens werkzaam bij Nikhef) ontvangt van NWO een Vici van anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar de ware aard van zwarte gaten te doorgronden met behulp van zwaartkrachtsgolven.

Zwaartekrachtsgolven - rimpelingen in de structuur van de ruimtetijd - kunnen eindelijk worden waargenomen. Van den Broeck zal deze gebruiken om de ware aard van zwarte gaten bloot te leggen, en te zoeken naar nieuwe soorten compacte sterren, om zo ons begrip van de zwaartekracht uit te diepen op het meest fundamentele niveau.

De NWO heeft ook een Vici-subsidie toegekend aan twee andere toponderzoekers aan de Groningse Faculty of Science and Engineering: Prof. dr. Syuzanna Harutyunyan (Stratingh Institute of Chemistry) en Prof. dr. Meike Stöhr (Zernike Institute for Advanced Materials). Met de Vici-subsidie kunnen zij de komende vijf jaar onderzoek doen en een onderzoeksgroep te bouwen. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland.

Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. NWO selecteert de Vici-laureaten op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatief karakter en wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en kennisbenutting. Vici is bestemd voor ‘excellente, ervaren onderzoekers die met succes een vernieuwende onderzoekslijn hebben ontwikkeld en daarmee een vooraanstaande positie innemen op nationaal en internationaal niveau’, aldus NWO. In totaal zijn er 35 Vici’s toegekend.

Lees verder

Laatst gewijzigd:23 februari 2018 14:40
printView this page in: English

Meer nieuws