2023 Izatt-Christensen Award toegekend aan Prof. Sijbren Otto

Sijbren Otto, hoogleraar systeemchemie bij het Stratingh Instituut voor Chemie, is de ontvanger van de 2023 Izatt-Christensen Award, voor zijn vernieuwende werk in de chemie van supramoleculaire systemen. Daarmee heeft hij de supramoleculaire chemie een geheel nieuwe richting gegeven. Otto zal de prijs in ontvangst nemen tijdens het 17e International Symposium on Macrocyclic and Supramolecular Chemistry dat eind juni plaatsvindt in Reykjavik, IJsland.
Otto kwam in 2009 naar de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij snel carrière maakte als onderzoeker en inmiddels hoogleraar is. Zijn onderzoek richt zich op de verhouding tussen niet-covalente interacties en chemische reactiviteit. Otto heeft supramoleculaire systemen ontwikkeld met eigenschappen die lijken op die van levende organismen. Zijn ultieme doel is om leven te laten ontstaan, niet door het leven zoals wij dat nu kennen na te bootsen, maar door een compleet nieuw systeem op te zetten dat alle essentiële eigenschappen van leven bezit.
De kwaliteit van zijn werk heeft hem veel onderzoeksgeld opgeleverd (onder meer een ERC Starting Grant en Advanced Grant, en een VICI van NWO), betrokkenheid bij grote initiatieven (zoals het Zwaartekracht programma Functionele Moleculaire Systemen) en verschillende prijzen (zoals de Supramolecular Chemistry Award van de Britse Royal Society of Chemistry) en het lidmaatschap van de KNAW.
Al bij de start van zijn carrière als zelfstandig onderzoeker was Otto een leidende figuur in het jonge veld van de systeemchemie: hij leidde twee opeenvolgende Europese COST actions, waarin hij ruim 95 Europese onderzoeksgroepen bij elkaar bracht rond dit thema. Hij coördineerde verder twee ITN’s (Europese trainingsprogramma’s voor promovendi), was medeoprichter van het eerste wetenschappelijke tijdschrift in het vakgebied (Journal of Systems Chemistry) en was mede-initiatiefnemer en -organisator van een serie Gordon Conferences over systeemchemie.
Otto speelde ook een sleutelrol bij het opzetten van het Nederlandse Origins Center, dat het ontstaan van leven onderzoekt. In Groningen introduceerde hij, samen met collega’s in de biochemie, de systeemchemie in het onderwijsprogramma van de opleiding scheikunde, via een nieuwe cursus ‘Synthetische biologie en systeemchemie’.
Meer over Otto is te vinden op de RUG website.
Laatst gewijzigd: | 09 maart 2023 12:21 |
Meer nieuws
-
25 juli 2025
Nieuw inzicht in hoe cellen de activiteit van hun genen regelen
Een nieuwe publicatie, onder leiding van moleculair bioloog Danny Incarnato van de RUG, beschrijft honderden RNA schakelaars in de E.coli bacterie en in menselijke cellen.
-
23 juli 2025
Nederlandse sterrenkundigen testen hogesnelheidscamera op Tenerife
Sterrenkundigen van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam zijn tot 29 juli op het Canarische eiland Tenerife om een speciale camera te testen voor een nieuwe telescoop die gammastraling kan opvangen veroorzaakt door extreme...
-
17 juli 2025
Veni-beurzen voor elf RUG-onderzoekers
Aan elf onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend: Quentin Changeat, Wen Wu, Femke Cnossen, Stacey Copeland, Bart Danon, Gesa Kübek, Hannah Laurens, Adi Stoykova, Frank Tsiwah,...