Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Research Support Portal Voor je onderzoek

Financiering

Financiering - logo

Voor goed wetenschappelijk onderzoek is externe financiering noodzakelijk. Maar hoe bepaal je een sterke financieringsstrategie? Hoe vind je de juiste subsidieverstrekkers en hoe overtuig je ze om jouw onderzoek te financieren? Op deze pagina maken we je wegwijs in de wereld van het vinden en aanvragen van financiering en de ondersteuning die de RUG daarbij biedt aan onderzoekers.  

Financieringsstrategie

Financieringsstrategie

Voordat je financiering aanvraagt voor je onderzoek, bepaal je een financieringsstrategie. Dit is een vast onderdeel van je onderzoeksstrategie. Een weloverwogen financieringsstrategie vergroot de kans op succes bij het aanvragen van onderzoekssubsidies.    

Voorbereiding  

Een goede voorbereiding is essentieel bij het bepalen van een succesvolle financieringsstrategie. Onderstaande aanbevelingen helpen je op weg.

  • Binnen de RUG zijn de Faculty Funding Officers de specialisten op het gebied van financieringsmogelijkheden, -aanvragen en -strategieën. Ze denken graag met je mee over de inhoud van je financieringsstrategie. Plan daarom altijd een afspraak in met jouw Faculty Funding Officer (zie facultaire links onderaan de pagina).
  • Er zijn tal van beurzen en subsidies beschikbaar, denk aan: persoonsgebonden subsidies, subsidies voor samenwerking en Europese subsidies. Bekijk ter voorbereiding alvast de criteria en regelingen van subsidieverstrekkers en bedenk of jouw onderzoek hieraan kan voldoen.
  • Je bent niet de eerste onderzoeker die een financiering aanvraagt. Gebruik daarom je netwerk en vraag collega’s met ervaring op dit gebied of ze hun kennis met jou willen delen. Zij kunnen je adviseren over je financieringsstrategie en de presentatie van je onderzoeksidee.        

Meer informatie over subsidies en fondsen

Bekijk alvast welke subsidies en fondsen goed aansluiten bij jouw onderzoeksvoorstel en profiel.

RUG Laureaten

Benieuwd welke prijzen en toekenningen (voor beurzen) interessant kunnen zijn voor jouw onderzoek? Of wil je advies inwinnen bij collega-onderzoekers? Bekijk dan meer informatie over prijzen en toekenningen

Leestips

De Jonge Akademie heeft een handige gids gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe Nederlandse universiteiten en onderzoeksfinanciering werkt.

Developing a Talent  for Science, Funding your Career in Science en Leading your Research Team in Science, is een serie boeken geschreven door de Groningse hoogleraar Ritsert Jansen (Dean Talent Development) met handige tips en oefeningen gericht op onderzoekers in alle stadia van hun academische loopbaan, van PhD-studenten tot professoren. Onderstaand boek adviseert onderzoekers over het succesvol verkrijgen van subsidies. 

Meer informatie per faculteit

Financiering vinden

Financiering vinden

Eén van de belangrijkste onderdelen van je financieringsstrategie is het verkennen van financieringsmogelijkheden voor je onderzoek. Er bestaan veel verschillende onderzoekssubsidies: van persoonsgebonden subsidies en subsidies voor samenwerking tot Europese subsidies. De competitie voor het binnenhalen van onderzoeksgelden is groot. Bereid je daarom goed voor en weet welke financieringsmogelijkheden en subsidieaanvragen voor jou interessant kunnen zijn. Heb je daar hulp bij nodig? De RUG biedt onderzoekers uitgebreide ondersteuning bij het vinden van financiering.    

Voorbereiding

Het vinden van de juiste financiering voor jouw onderzoek is niet altijd eenvoudig. Houd daarom je ogen en oren open, vraag om advies bij collega’s en bezoek onderzoeksbijeenkomsten (bijvoorbeeld de bijeenkomsten georganiseerd door YAG). Het is daarnaast zinvol om je aan te melden op de nieuwsbrieven van bijvoorbeeld NWO, NRO, RVO en ook hun informatiebijeenkomsten bij te wonen die matchen met jouw onderzoek. Op de grants for research page vind je uitgebreide informatie over financieringsmogelijkheden en subsidieaanvragen. Een andere database met financieringsmogelijkheden is Research Connect. Neem voor meer informatie over de toegang tot deze database contact op met de Faculty Funding Officer van jouw Faculteit.

Subsidies voor onderzoek

Het subsidielandschap voor onderzoekers is groot en biedt veel kansen. Op de pagina Subsidies voor onderzoek vind je een uitgebreid overzicht van de meest gebruikte subsidies door onderzoekers. Neem voordat je een voorstel indient altijd contact op met je Faculty Funding Officer. Daar kun je ook terecht als je een specifieke subsidie zoekt die je zelf niet kunt vinden. Bekijk hieronder alvast binnen welke categorieën je kunt zoeken naar subsidies.  

Financieringsprogramma's van de RUG

De RUG heeft een aantal eigen financieringsprogramma’s. Dit kan bijvoorbeeld gaan om geld dat beschikbaar wordt gesteld door het College van Bestuur, door de faculteit of door alumni. Een voorbeeld van een financieringsprogramma van de RUG (in samenwerking met een aantal andere onderwijsinstellingen) is het Aanjaagfonds. Kijk voor meer informatie op de website van de Universiteit van het Noorden.   

Regionale en nationale financieringsprogramma’s

De drie noordelijke provincies (Groningen, Friesland en Drenthe) hebben samen onder de naam SNN een samenwerkingsverband om de regionale economie te stimuleren. Voor onderzoekers biedt dit mogelijkheden voor het verkrijgen van subsidies. Op nationaal niveau is De Nederlandse Onderzoeksraad (NWO) een van de belangrijkste wetenschapsfinanciers. Bekijk hier alvast welke NWO oproepen voor het indienen van onderzoeksvoorstellen open staan en welke nieuwe oproepen op de agenda staan. Eén van de nationale financieringsprogramma's van dit moment is het Nationaal Groeifonds, meer informatie hierover vind je op op de pagina Subsidies voor onderzoek.

Europese financieringsprogramma’s

Het kan ook interessant zijn om een voorstel in te dienen bij Europese financieringsprogramma’s. Het bekendste Europese financieringsprogramma is Horizon Europe, waaronder het ERC-programma valt, het MSCA-programma en ook thematische programma’s. Bekijk hier de openstaande Horizon Europe oproepen voor het indienen van onderzoeksvoorstellen. Daarnaast neemt de RUG actief deel aan de Erasmus+ programma's van de EU en sluit zich aan bij vele internationale samenwerkingsverbanden.

Financieringsprogramma’s in de rest van de wereld

Er zijn ook wereldwijde financieringsprogramma’s waar onderzoekers gebruik van kunnen maken. Neem contact op met je Faculty Funding Officer om de mogelijkheden in jouw vakgebied door te nemen.  

Overige subsidies

Naast een subsidieaanvraag voor je onderzoek zijn er een aantal overige subsidies waar je als onderzoeker gebruik van kunt maken. Denk hierbij aan: speciale beurzen voor docenten die naast hun werk onderzoek doen, subsidies voor promovendi die (een deel van) hun promotietraject in het buitenland uitvoeren en financiële ondersteuning voor academici die een congres of een symposium organiseren.

Meer informatie per faculteit

Financiering aanvragen

Financiering aanvragen

Het aanvragen van financiering vraagt om een gedegen voorbereiding, kennis van (beoordelings)processen, een strakke planning en een flinke tijdsinvestering.   Iedere faculteit kent haar eigen procedures en tijdspaden voor het aanvragen en verkrijgen van subsidies. Maak daarom voordat je subsidies aanvraagt altijd een afspraak met je Faculty Funding Officer.

Stappen aanvragen financiering

Om je op weg te helpen, bespreken we hieronder een aantal stappen die je doorloopt bij het aanvragen van financiering voor je onderzoek.  

  • Bekijk de website en doelstellingen van de organisatie waar je financiering aanvraagt en beoordeel of deze aansluiten op de doelstellingen van jouw onderzoek.
  • Neem de informatie in de oproep goed door en bekijk de criteria waarop jouw onderzoeksvoorstel beoordeeld wordt.
  • Schrijf een overtuigend en helder geformuleerd voorstel van één pagina waarin je toelicht hoe het doel van je onderzoek aansluit op de doelstellingen van de organisatie. Zorg dat het voorstel leesbaar is voor zowel deskundigen als leken. Houd daarbij in je achterhoofd dat het voor subsidieverstrekkers belangrijk is dat de beoogde resultaten van je onderzoeksproject daadwerkelijk worden behaald.
  • Maak een lijst van vereiste documenten die je nodig hebt tijdens de aanvraagprocedure. Breng daarnaast in kaart welke verplichte stappen je moet doorlopen in de aanvraagprocedure en welke ondersteuning – denk aan trainingen en redactionele ondersteuning – je daarbij nodig hebt. Verwerk dit vervolgens in een tijdlijn/planning, waarin je ook feedbackrondes met collega's opneemt.
  • Vraag collega’s om kritisch te kijken naar de conceptversie van jouw aanvraag. Deel ook de beoordelingscriteria met ze, zodat ze een goed oordeel kunnen vellen over de inhoud van je voorstel.
  • Besteed bij de definitieve versie van je voorstel aandacht aan de samenvatting en lay-out (gebruik van diagrammen en afbeeldingen) en laat deze versie altijd proeflezen.

Wat als je subsidieaanvraag wordt afgewezen?

Ondanks een goede voorbereiding en een sterk onderzoeksvoorstel, kan een aanvraag voor een subsidie afgewezen worden. Wanneer er twijfels bestaan over de redenen van afwijzing of het verloop van de procedure, bestaat de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen deze beslissing. Je kunt dan advies inwinnen bij de juridische afdeling van de RUG, Algemeen Bestuurlijke en Juridische Zaken. Het is belangrijk dat je hierover eerst contact opneemt met je Faculty Funding Officer.

Host Commitment Letter – Inbeddingsgarantie

Voor sommige subsidieprograma’s is het een vereiste om een verklaring mee te sturen dat de instelling akkoord gaat met de aanvraag en dat het mogelijk is bij honorering van de aanvraag het project uit te voeren. Deze Inbeddingsverklaring (Host Commitment Letter) dient getekend te worden door de voorzitter van het College van Bestuur. Daartoe is een verklaring van je Faculteitsbestuur nodig.

Houd er rekening mee dat het organiseren van deze verklaringen veel tijd kost en dat er intern afspraken zijn over het tijdig aanleveren van de benodigde documenten. Dus begin op tijd met het organiseren van deze verklaringen.

Neem contact op met je Faculty Funding Officer over de specifieke afspraken binnen jouw faculteit.

Meer informatie per faculteit

Nogmaals: de procedures en ondersteuning voor het aanvragen en verkrijgen van subsidies verschillen per faculteit. Jouw Faculty Funding Officer kan je hier meer over vertellen.

Schrijfcursus subsidieaanvragen

Schrijfcursus subsidieaanvragen

Ben je van plan om een voorstel in te dienen voor een Veni-, Vidi-, Vici- of een andere NWO- of ERC-subsidie? Vanuit de RUG en extern worden verschillende cursussen en workshops aangeboden die jou kunnen helpen bij het schrijven van succesvolle subsidieaanvragen. Er is een ruim aanbod aan cursussen die aansluiten op het type aanvraag dat je wilt doen en de fase van je loopbaan waar je je in bevindt.

Cursusaanbod

Grant Writing en Interview Training

Hier vind je de cursussen die de RUG aanbiedt voor het aanvragen van Veni-, Vidi- of Vici-subsidies. Tip: meld je op tijd aan en bereid je goed voor.  

Corporate Academy

Bekijk ook het aanbod aan cursussen op de Corporate Academy: van algemene schrijfcursussen voor beginnende onderzoekers tot cursussen voor specifieke subsidieaanvragen.

RVO

Het RVO ( Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) biedt ondersteuning aan onderzoekers die een Europese subsidie aan willen vragen (onder andere Horizon Europe, ERC, MSCA en COST). Naast algemene ondersteuning, bieden ze ook trainingen en workshops aan. Bekijk in deze kalender het aanbod aan trainingen, cursussen en evenementen.  

Meer informatie per faculteit

Hieronder vind je meer informatie over dit onderwerp per faculteit:

Tekstadvies

Tekstadvies

Hoe goed jouw voorstel voor een subsidieaanvraag ook is, het is altijd aan te raden om voor jouw voorstel tekstadvies (scientific editing support) in te winnen. De tekstadviseurs (editors) van Talent Development (TD) kunnen je adviseren over je voorstel en dit samen met jou optimaal ontwikkelen. Ze adviseren je onder andere over de richtlijnen van de subsidieverstrekker, de organisatie, logica en structuur van je tekst, en hoe je je voorstel zo aantrekkelijk en overtuigend mogelijk kunt maken.
Daarnaast kan De Universitaire Vertaal- en Correctiedienst (UVC) van de RUG jou op taalkundig gebied ondersteunen.

Meer informatie en ondersteuning

Het editorsteam van TD kan je ondersteunen bij het schrijven van Vidi-, Vici-, ERC Starting-, Consolidator- en Advanced-voorstellen. Wil je graag in aanmerking komen voor tekstadvies van de TD-editors, vraag dit dan aan bij je Faculty Funding Officer. Het is belangrijk dat je deze aanvraag tijdig plaatst en ook dat je al een conceptversie op papier hebt staan voordat je maatwerktraject van start gaat.

De redactiediensten van de UVC bieden ondersteuning aan op veel soorten teksten: onder andere op voorstellen voor subsidieaanvragen. Ze kunnen je teksten controleren op taalkundige elementen zoals spelling, grammatica en samenhang.       

Laatst gewijzigd:09 januari 2024 13:55
View this page in: English