Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Ons onderzoek Onderzoek per vakgebied Geschiedenis Secties Geschiedenis Oude Geschiedenis

Onderzoek

Onderzoek binnen de afdeling Oude Geschiedenis in Groningen richt zich op de connectiviteit van de mediterrane wereld, van de Klassiek-Griekse periode tot het Laat-Romeinse Rijk. In ons onderzoek gebruiken wij interdisciplinaire benaderingen, die schriftelijke en materiële bronnen combineren (waaronder inscripties), en innovatieve methoden (zoals deep-mapping, netwerkanalyse en agent-based modelling).

Al onze medewerkers zijn actieve onderzoekers die betrokken zijn bij diverse projecten. Onno van Nijf en Christina Williamson leidden het project Connecting the Greeks over de ontwikkeling van festivalnetwerken in de Hellenistische wereld (zie ook hun online database Connected Contests met informatie over de carrières van de belangrijkste atleten uit de oudheid). Op haar website Deep Mapping Sanctuaries past Christina de nieuwe methode van deep-mapping toe om ‘ruimtelijke narratieven’ te creëren over wat festivalplaatsen betekenden voor verschillende mensen in het Hellenistische en vroeg-keizerlijke Klein-Azië. Jeremia Pelgrom doet onderzoek naar de geschiedenis van kolonisatie en leidt projecten over het in kaart brengen van de Via Appia en landschappen van vroege kolonisatie in Italië tijdens de midden-Republikeinse periode. In haar huidige project onderzoekt Rebecca Van Hove de rol van schrijven en de functie van schriftelijke documenten in de antiek-Griekse religie. Bart Danon werkt aan verschillende projecten over de sociaal-economische geschiedenis van het Romeinse Rijk, met een focus op ongelijkheid, slavernij en verstedelijking. Chris Dickenson richt zich op de publieke ruimte, standbeelden en monumenten in het Hellenistische en Romeinse Griekenland, met bijzondere aandacht voor cultureel erfgoed. Postdoctoraal onderzoeker Marlena Whiting doet onderzoek naar de christianisering en het stedelijk leven in de gehelleniseerde steden van de Zuidelijke Levant.

De afdeling is onderdeel van OIKOS, de Nationale Onderzoeksschool in Klassieke Studies, en neemt deel aan Anchoring Innovation, het grootschalige onderzoeksprogramma van OIKOS. Veel van onze promovendi en masterstudenten zijn ook betrokken bij het CRASIS.

Voor meer informatie over het onderzoek van individuele teamleden, zie hun persoonlijke websites. Voor een overzicht van hoe ons onderzoek past binnen de bredere onderzoeksagenda van de Klassieke Studies en Oude Geschiedenis, zie deze website.

Laatst gewijzigd:19 mei 2025 10:58
View this page in: English