Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek

Onderzoek naar kou en klimaat

Foto Frits Steenhuisen
Foto Frits Steenhuisen

Februari, de laatste echte wintermaand. De maand ook van de warmetruiendag. Kou zorgt voor aangepaste kleding en gedrag. Het zet mensen in beweging, al was het alleen maar om warm te blijven. Maar temperaturen en het wereldwijd stijgen daarvan spelen ook op een andere manier een grote rol in ons leven.

Onderzoekers van de RUG doen op verschillende vlakken onderzoek dat gerelateerd is aan het weer, of aan klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Deze maand brengen we een selectie van een aantal berichten over RUG-onderzoekers en kou graag speciaal onder de aandacht.

Video

Interviews en nieuwsberichten

Waarom stijgt de zeespiegel en wat kan daaraan gedaan worden?

Een vrolijke middag belooft het niet te worden in de Energy Academy. Het eerste event van het Global Centre on Adaptation heeft als thema ‘Why are sea levels rising and what can be done to stem the tide?’. Onderzoekers Dewi Le Bars (KNMI) en Richard Bintanja (RUG) bespreken in korte tijd veel modellen over de toekomst van de zeespiegel, de polen en de opwarming van de aarde. De ene is nog ingewikkelder dan de andere, maar rooskleurig zijn ze geen van allen.
Lees meer

Maarten Loonen
Maarten Loonen

Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt.
Lees meer

Vervuiling leidt tot risico's voor Arctische ganzen

Vervuiling van lucht, water en bodem kan verstrekkende gevolgen hebben voor dieren in poolgebieden. Universitair hoofddocent Maarten Loonen heeft samen met een internationaal team aangetoond dat zware metalen in de bodem van Spitsbergen de fysiologische processen van jonge brandganzen aantasten en leiden tot stressgedrag.
Lees meer

Hiske van Duinen
Hiske van Duinen

Interview Hiske van Duinen

Door de kou, tegen de wind in, fiets ik door de Groninger binnenstad. Handschoenen ben ik vergeten en mijn handen koelen snel af. Mijn autonome zenuwstelsel heeft de boodschap ontvangen dat ik het koud heb en grijpt in: de bloedvaten in mijn huid vernauwen zich en de zweetklieren worden gedeactiveerd. Mijn hoofd en romp blijven warm en beschermd.
Lees meer

Jelmer Samplonius
Jelmer Samplonius

Mezen moorden meer door klimaatverandering

Biologen van de Rijksuniversiteit Groningen die koolmezen en bonte vliegenvangers bestuderen, zien dat klimaatverandering de botsingen tussen beide soorten die optreden tijdens het broedseizoen ernstiger maakt. In sommige jaren doden koolmezen zo’n 10 procent van de vliegenvangers.
Lees meer

Richard Bintanja
Richard Bintanja

Nieuwe RUG-leerstoel brengt gevolgen van klimaatverandering en ijsvrij Arctisch gebied in beeld

In het Arctische gebied stijgt de temperatuur twee tot drie keer zo snel als in de rest van de wereld, zeeijs smelt razendsnel weg, en de neerslag neemt toe. Waar leiden deze veranderingen toe? Zijn we op weg naar een ijsvrije Arctic, waar de temperatuur zo mild wordt dat regenval de norm wordt in plaats van sneeuw? En zo ja, wat zijn hiervan de gevolgen, bijvoorbeeld voor Arctische ecosystemen en voor de koolstofcyclus?
Lees meer

Waarom het meer regent in de Arctic

De sterke opwarming van het Noordpoolgebied heeft vele gevolgen. Een ervan is de toename van neerslag in het Arctische gebied. Deze neerslag zal vooral als regen gaan vallen, en veel minder als sneeuw. De vraag is of die toenemende regenval wordt veroorzaakt door meer neerslag, of door een warmere atmosfeer, of door beide.
Lees meer

Linda Steg
Linda Steg

Onder de 1,5 graad temperatuurstijging: ‘Met snel en daadkrachtig handelen kan het nog’

De temperatuurstijging wereldwijd onder de anderhalve graad houden: het heeft veel voordelen en het kan nog, maar dan moeten we snel en daadkrachtig optreden. Eén ding is zeker: omgaan met klimaatverandering gaat onze levens hoe dan ook veranderen.
Lees meer

Klimaatwetenschappers in beeld

Muts

Muts van een walvisvaarder

Deze muts is door Louwrens Hacquebord op Spitsbergen gevonden. Voor de Nederlandse walvisvaarders die op Spitsbergen verbleven in de 17e en 18e eeuw waren deze mutsen onderdeel van hun identiteit en ze konden elkaar aan hun muts herkennen. De Nederlandse walvisvaarders waren echter in hun keuze ook modebewust. Ze droegen vaak een goedkope versie van de dagelijkse mode. Lees hier meer over in het proefschrift van Sandra Comis.

Hoe koud is het geweest?

Hoe koud is het vannacht geweest? Een vraag die veel mensen bezighoudt bij het opstaan, zeker in de winter. Maar wat zijn eigenlijk de laagst gemeten temperaturen in Europa? De Geodienst van de RUG maakt op basis van beschikbare geografische bronnen diverse kaarten. Op deze kaart staan de officiële nationale kouderecords van Europa. Ook geschikt voor een gezelschapsspel, op een koude winternamiddag….

Officiële nationale kouderecords van Europa
Laatst gewijzigd:08 maart 2019 12:09
printView this page in: English