Skip to ContentSkip to Navigation
Research Kapteyn Institute Events and News

Gedeeltelijke zonsverduistering op donderdag 10 juni

02 juni 2021

Donderdag 10 juni is er een gedeeltelijke zonsverduistering (eclips) in Nederland. De verduistering begint om 11.21 uur, het maximum is om 12.27 uur en om 13.36 uur is de eclips voorbij. De eerstvolgende is dan weer op 25 oktober 2022.

De maan schuift vanaf 11.21 uur (elders in Nederland kunnen de tijdstippen enkele minuten verschillen) langzaam tussen de aarde en de zon en bedekt de noordelijke rand van de zon. Het maximum vindt plaats om 12.27 uur. Op dat moment is 29 procent van de middellijn van de zon door de maan bedekt.

De gedeeltelijke zonsverduistering van 10 juni is de eerste eclips die zichtbaar is vanuit Nederland sinds maart 2015. In Noord-Canada, Groenland en Rusland is de eclips ringvormig. Een gedeeltelijke zonsverduistering is natuurlijk lang niet zo spectaculair als een volledige zonsverduistering, waarbij de maan de hele zonneschijf bedekt. Maar met een goede eclipsbril kunnen kinderen en volwassen zien hoe de maan een ‘hapje’ uit de zon neemt.

Illustratie van de maximale gedeeltelijke zonsverduistering, gezien vanuit Nederland. De gestippelde lijn geeft de grens van de zonnerand weer op het moment dat 29% van de zon is afgedekt door de maan. Zon gefilterd in H-alpha. Credit: KNVWS/Michael Wilkinson, Blaauw Sterrenwacht.
Illustratie van de maximale gedeeltelijke zonsverduistering, gezien vanuit Nederland. De gestippelde lijn geeft de grens van de zonnerand weer op het moment dat 29% van de zon is afgedekt door de maan. Zon gefilterd in H-alpha. Credit: KNVWS/Michael Wilkinson, Blaauw Sterrenwacht.

Gratis eclipsbrillen
Naar een zonsverduistering kijken kan niet zonder de juiste bescherming. Voor het volgen van de verduistering is een zogenaamde eclipsbril nodig. Op vijf locaties worden op 10 juni vanaf 10.30 uur gratis eclipsbrillen uitgedeeld:

 • Dak Forum Groningen
 • Academieplein, Broerstraat
 • Rondom restaurant Zondag in het Noorderplantsoen
 • Rondom Cafe ’t Zielhoes in Noordpolderzijl
 • Activiteitencentrum Lauwersnest, De Rug 1, Lauwersoog


De instellingen die de brillen beschikbaar stellen gaan ervanuit dat de eclipsfans de coronamaatregelen en de aanwijzingen van de vrijwilligers van het Kapteyn Instituut van de RUG en de genoemde locaties in acht nemen. Op de locaties is ook een speciale zonne-verrekijker beschikbaar om het natuurverschijnsel te volgen. Na ontvangst van de eclipsbril moet iedereen een eigen kijkplekje opzoeken, wederom met inachtneming van de coronaregels.

Live-stream
Het Kapteyn Instituut voorziet ook in een live-stream vanaf de Blaauw-sterrenwacht op de Zernike Campus. Vanwege corona is hier geen publiek welkom. De live-stream is te zien via de Facebookpagina van de sterrenwacht . In geval van slecht weer wordt op deze pagina een live-stream getoond uit andere delen van de wereld.

Voorbeschouwing
Sterrenkundige en informaticus Dr. Michael Wilkinson van de RUG geeft vrijdag 4 juni een voorbeschouwing op de zonsverduistering. De lezing is te volgen via deze website en begint om 20.00 uur.

Bronnen:
Astronomie.nl: Gedeeltelijke zonsverduistering op donderdag 10 juni
Rug.nl: Gedeeltelijke zonsverduistering 10 juni te zien met gratis eclipsbrillen

Laatst gewijzigd:02 juni 2021 15:30

Meer nieuws

 • 12 mei 2022

  KNAW benoemt twee hoogleraren RUG tot lid

  Maria Loi en Dirk Slotboom van de Faculteit Science and Engineering zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.

 • 15 maart 2022

  Vici-beurzen voor drie RUG-onderzoekers

  De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan drie RUG-onderzoekers een Vici-financiering van maximaal 1.5 miljoen euro toegekend. Prof. dr. J.W. Romeijn, prof. dr. S. Hoekstra en prof. dr. K.I. Caputi kunnen hiermee...

 • 20 december 2021

  Bevlogen bekeerling predikt duurzaam ondernemen

  Duurzame ondernemers de hand reiken, daar is het Gjalt de Jong om te doen. Hij ziet de universiteit als regisseur van vernieuwing. Een onafhankelijke scheidsrechter die de omslag naar een circulaire economie kan versnellen. Daartoe moest hij eerst...