Gedeeltelijke zonsverduistering 10 juni te zien met gratis eclipsbrillen

Donderdag 10 juni is er een gedeeltelijke zonsverduistering (eclips) in Nederland. De verduistering begint om 11.21 uur, het maximum is om 12.27 uur en om 13.36 uur is de eclips voorbij. De eerstvolgende is dan weer op 25 oktober 2022.
Gratis eclipsbrillen
Naar een zonsverduistering kijken kan niet zonder de juiste bescherming. Voor het volgen van de verduistering is een zogenaamde eclipsbril nodig. Op vijf locaties worden op 10 juni vanaf 10.30 uur eclipsbrillen uitgedeeld:
- Dak Forum Groningen
- Academieplein, Broerstraat
- Rondom restaurant Zondag in het Noorderplantsoen
- Rondom Cafe ’t Zielhoes in Noordpolderzijl
- Activiteitencentrum Lauwersnest, De Rug 1, Lauwersoog
De instellingen die de brillen beschikbaar stellen gaan ervanuit dat de eclipsfans de coronamaatregelen en de aanwijzingen van de vrijwilligers van het Kapteyn Instituut van de RUG en de genoemde locaties in acht nemen. Op de locaties is ook een speciale zonne-verrekijker beschikbaar om het natuurverschijnsel te volgen. Na ontvangst van de eclipsbril moet iedereen een eigen kijkplekje opzoeken, wederom met inachtneming van de coronaregels.
Live-stream
Het Kapteyn Instituut voorziet ook in een live-stream vanaf de Blaauw-sterrenwacht op de Zernike Campus. Vanwege corona is hier geen publiek welkom. De live-stream is te zien via de Facebookpagina van de sterrenwacht. In geval van slecht weer wordt op deze pagina een live-stream getoond uit andere delen van de wereld.
Voorbeschouwing
Sterrenkundige en informaticus Dr. Michael Wilkinson van de RUG geeft vrijdag 4 juni een voorbeschouwing op de zonsverduistering. De lezing is te volgen via deze website en begint om 20.00 uur.

Laatst gewijzigd: | 03 juni 2021 14:26 |
Meer nieuws
-
01 juli 2025
‘Geef zeehonden de ruimte’
De Waddenzee verandert voortdurend. De lokale dieren hebben adaptaties nodig om te overleven in een omgeving die is vormgegeven door de getijden. Door de zeehonden in het gebied te onderzoeken zijn PhD-onderzoekers Margarita Méndez-Aróstegui en...
-
30 juni 2025
David Lentink partner in internationaal onderzoeksproject naar diernavigatie
Prof. dr. David Lentink is partner in het NaviSense project dat van de Duitse overheid 54,7 miljoen euro toegekend heeft gekregen voor onderzoek naar de mechanismen die dieren gebruiken om te navigeren en hoe deze mechanismen technologie kunnen...
-
26 juni 2025
Prof. Adri Minnaard ontvangt RSC Chemistry Biology Interface Horizon Prize met Lipidomics team
Prof. dr. Adri Minnaard is met het ‘Lipidomics Team’ waar hij deel van uitmaakt, uitgeroepen tot winnaar van de Chemistry Biology Interface Horizon Prize van de Royal Society of Chemistry (RSC).