16-jarige Ward de Ridder wint Nederlandse Sterrenkunde Olympiade
Groningen, 7 juli 2017
De 16-jarige scholier Ward de Ridder uit 4VWO van het Antoniuscollege te Gouda heeft op vrijdagmiddag 7 juli de elfde Nederlandse Sterrenkunde Olympiade gewonnen. Ieder jaar organiseren de Nederlandse astronomen deze Olympiade voor havo en vwo scholieren. Dit jaar was het Groningse Kapteyn Instituut gastheer van tien finalisten. Deze tien waren geselecteerd op basis van een pittige voorronde over internet. De tien finalisten brachten drie dagen in Groningen door en kregen daar zes Masterclasses van staf-astronomen van het Kapteyn Instituut, de afdeling sterrenkunde van de Rijksuniversiteit. Ook werd als onderdeel van de finale een bezoek gebracht aan de WSRT en LOFAR radiosterrenwachten, bij Westerbork en Exloo.
Winnaar Ward de Ridder mag in voorjaar 2018 mee met een waarneemreis naar de telescopen van de Brits-Nederlandse sterrenwacht op het eiland La Palma. Desgevraagd zegt hij: "Het was een enorm leuke finale, en ik ga nu goed nadenken wat ik in La Palma wil gaan waarnemen."
Voorzitter van de organisatie prof. Peter Barthel: "Het is opmerkelijk en doet heel goed te zien dat meisjes bij de Sterrenkunde Olympiade voortreffelijk vertegenwoordigd zijn. Dit jaar waren vijf van de tien finalisten meisjes. Het heelal is spannend voor iedereen."
Laatst gewijzigd: | 11 juli 2017 12:37 |
Meer nieuws
-
06 juni 2023
Drie FSE-onderzoekers krijgen NWO XS-subsidie
De NWO wil met de XS-subsidies nieuwsgierigheidsgedreven en gedurfd onderzoek stimuleren met een snelle analyse van een veelbelovend idee. Bijzonder daarbij is dat de aanvragers zélf de andere aanvragen beoordelen.
-
05 juni 2023
Revalideren met behulp van virtual reality-games
Digital Health Care Technologies, ook wel eHealth, kunnen de gezondheidszorg drastisch veranderen. De combinatie van Virtual Reality, Augmented Reality, wearables, telehealth, telemonitoring en Artificial Intelligence opent nieuwe deuren voor...
-
30 mei 2023
Trek van de grutto aangeleerd, niet aangeboren
De timing, de route en de bestemming van grutto’s op trek zijn aangeleerd en niet aangeboren. Dat blijkt uit een gedurfd experiment van onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, gepubliceerd in het jongste nummer van Current Biology.