Research Kapteyn Institute Events and News

16-jarige Ward de Ridder wint Nederlandse Sterrenkunde Olympiade

07 juli 2017

Groningen, 7 juli 2017

De 16-jarige scholier Ward de Ridder uit 4VWO van het Antoniuscollege te Gouda heeft op vrijdagmiddag 7 juli de elfde Nederlandse Sterrenkunde Olympiade gewonnen. Ieder jaar organiseren de Nederlandse astronomen deze Olympiade voor havo en vwo scholieren. Dit jaar was het Groningse Kapteyn Instituut gastheer van tien finalisten. Deze tien waren geselecteerd op basis van een pittige voorronde over internet. De tien finalisten brachten drie dagen in Groningen door en kregen daar zes Masterclasses van staf-astronomen van het Kapteyn Instituut, de afdeling sterrenkunde van de Rijksuniversiteit. Ook werd als onderdeel van de finale een bezoek gebracht aan de WSRT en LOFAR radiosterrenwachten, bij Westerbork en Exloo.

Winnaar Ward de Ridder mag in voorjaar 2018 mee met een waarneemreis naar de telescopen van de Brits-Nederlandse sterrenwacht op het eiland La Palma. Desgevraagd zegt hij: "Het was een enorm leuke finale, en ik ga nu goed nadenken wat ik in La Palma wil gaan waarnemen."

Voorzitter van de organisatie prof. Peter Barthel: "Het is opmerkelijk en doet heel goed te zien dat meisjes bij de Sterrenkunde Olympiade voortreffelijk vertegenwoordigd zijn. Dit jaar waren vijf van de tien finalisten meisjes. Het heelal is spannend voor iedereen."

Laatst gewijzigd:11 juli 2017 12:37