Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Groningen Institute of Archaeology Research GIA Laboratories and collections Laboratory for Conservation & Material Studies

Conservatie en materiaalkennis I

Laboratorium voor Conservatie & Materiaalkennis  

RUG code

LPA53B05

Studiebelasting

5 weken van 40 uur (5 studiepunten)

Docent

Dr. A.J. Nijboer

Doelgroep

Studenten Pre- en Protohistorie, Studenten Klassieke en Mediterrane Archeologie, Bijvakstudenten

Vakomschrijving

Het doel van de cursus is het verwerven van kennis over materialen en productietechnieken. Een groot aantal materiaalsoorten passeert de revue. Materialen worden alleen herkend indien bekend is op welke wijze het materiaal in de bodem wordt aangetast. Naast het verval wordt de (passieve) conservatie van materiaalsoorten besproken. Aan de orde komen (a) de fabricage van aardewerk, glas, brons, beeldhouwwerken, enz., (b) passieve en actieve conservatietechnieken, (c) kennis van materialen die in de oudheid werden gebruikt en van materialen die bij de conservatie worden toegepast en (d) archeometrische analysemethoden.

Literatuur

  • J. Cronyn, The elements of archaeological conservation. London: Routledge, 1990, ca. Euro 35,-
  • Reader

Onderwijsvorm

Hoorcolleges en demonstraties.  

Toetsingsvorm

Schriftelijk tentamen.

Opmerking

Conservatie en materiaalkennis I kan met 5 punten worden uitgebreid (Conservatie en materiaalkennis II; o.a. practicum), dat wordt getoetst door middel van een paper. Tevens kan men een stage volgen in een restauratielaboratorium.

Voor informatie over dit vak kunt u contact opnemen met de Bert Nijboer op a.j.nijboer rug.nl of telefonisch via (+31)- (0)50-3636045.

Laatst gewijzigd:23 juli 2018 13:29
View this page in: English