Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons FEB Research / FEB Graduate School of Economics and Business PhD programme

The design and pricing of hybrid debt

Promotie:dr. D. (Daniel) Vullings
Wanneer:18 maart 2021
Aanvang:16:15
Promotor:prof. dr. P.A. (Paul) Bekker
Copromotors:dr. D. Ronchetti, dr. L. (Lammertjan) Dam
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Economie en Bedrijfskunde
The design and pricing of hybrid debt

Risk incentive compatible bond geschikt om risicoprikkels te verlagen

Excessieve risicoprikkels en te lage kapitaalbuffers worden als belangrijke oorzaken voor de financiële crisis van 2008 gezien. Hybride schuldinstrumenten zoals contingent convertible bonds (CoCos) zijn mogelijke oplossingen voor deze problemen. De wetenschappelijke literatuur laat echter zien dat CoCos met een conversie gebaseerd op de marktwaarde van de aandelen van het bedrijf dat de CoCo uitgeeft (marktconversie) geen unieke competitieve evenwichtsprijs hebben. Verder is er geen consensus of CoCos risicoprikkels beperken.

Daniël Vullings introduceert eerst een CoCo met marktconversie en variërende rentebetalingen. Dit ontwerp zorgt ervoor dat de CoCo een unieke evenwichtsprijs heeft in competitieve evenwichtsmodellen. Ten tweede presenteert hij een nieuw prijsmodel dat leidt tot een unieke evenwichtsprijs voor reguliere CoCos met marktconversie. In het voorgestelde model verschillen investeerders in marktmacht en voorkeuren voor conversie. Activa die in een index zitten op basis van marktwaarde en activa van een bedrijf waar de beslissingen gebaseerd zijn op de marktkapitalisatie van het bedrijf zijn onderhevig aan hetzelfde prijsprobleem als CoCos met marktconversie. Ook voor deze activa geeft het nieuwe prijsmodel een unieke evenwichtsprijs.

Vullings stelt ook een nieuw schuldcontract voor. De risk incentive compatible bond (RIC-bond) is een schuldcontract met vaste en variërende rentebetalingen. Doordat een bedrijf dat RIC-bonds uitgeeft, in verwachting, meer rente moet betalen als het meer risico neemt, zijn RIC-bonds een geloofwaardige manier om als bedrijf te signaleren dat er geen extra risico genomen gaat worden. Dit verlaagt de financieringskosten voor bedrijven en RIC-bonds zijn daarom een aantrekkelijk schuldinstrument en geschikt om risicoprikkels te verlagen.